spot_img
18.5 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăSocialCriza apicultorilor

    Criza apicultorilor

    România a ajuns în situaţia disperată de a importa polen din China. Asta, după ce, în multe locuri din ţară, stupii au rămas fără materia primă necesară mierii, iar cei care au investit in domeniul apicol, s-au trezit la un pas de faliment. Producătorii spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza ploilor torenţiale de anul trecut.

    În judeţul Gorj sunt peste 30 de mii de stupi, iar producătorii sunt alarmaţi că s-ar putea ajunge la o situaţie fără precedent. Ca număr de stupi, raportat la nivel naţional, judeţul Gorj se situează la jumătatea clasamentului, în condiţiile în care, în România sunt peste un milion de stupi.

    Cheltuieli mari, producţie mică

    Apicultura nu este o afacere în sine, ci mai degrabă o pasiune împletită cu răbdare şi născută dintro îndeletnicire cu tradiţie. Concluzia este împărtăşită chiar de cei care o practică, cu mulţumiri şi dezamăgiri. Unul dintre apicultorii gorjeni, care şi-a format o mică stupină la Curtişoara, este Mircea Moldoveanu. „Principala cauză, care ne-a diminuat producţia de miere, stă în condiţiile meteo nefaste de anul trecut. Am avut doar un cules la salcâm, la Bărbăteşti şi Bumbeşti-Jiu, deşi speram la două, iar din cauza ploilor frecvente, producţia a fost slabă. Anul acesta, vom cumpăra şi zahăr la un preţ mai ridicat, dar este nevoie de el pentru stimulare iar cel mai afectate vor fi stupinele mari, unde cheltuielile vor fi acerbe, iar falimentul, greu de evitat”. Opinia sa este întărită şi de un alt apicultor gorjean, care a precizat că „2010 a fost un fiasco total, cu cheltuieli mari şi investiţie nerecuperată din cauza unei producţii aproape zero. Producătorii au trebuit să cumpere miere, dar şi îndulcitori, încă din vară, pentru a asigura albinelor rezerva de iarnă, lucru care a sporit cheltuielile”, a precizat Dumitru Firiza

    Mierea, aproape un lux

    Efectele se vad deja în pieţe, unde un kilogram de miere de salcâm se vinde cu 22 de lei pe kilogram, iar pentru aceeaşi cantitate de miere, dar polifloră, din buzunar scoatem 20 de lei. Ca să nu le moară albinele până în vară, mulţi apicultori au apelat la polenul importat din China. Specialiştii se opun acestei măsuri. Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, nu încurajează importul de polen din China pentru că „în ciuda producţiei scăzute de miere din 2010, hrana stupilor trebuie şi poate fi asigurată natural. Diferenţele mari de temperatură şi ploile au dus la cantităţi mici de miere şi polen redus, dar pentru cerinţele unui stup, polenul este suficient pentru întreaga perioadă 1 ianuarie-31 decembrie”.

    Beneficiile mierii, puţin cunoscute

    România a fost pe locul trei în Europa la export de miere şi paradoxal, codaşi la consum. Oamenii dau vina pe criza şi preţurile mari. „Cumpăr rar, doar la nevoie, deşi e curat medicament. Preţul e destul de piperat, dar îi şi înţeleg pe producători. Unii dintre ei nu au mai schimbat preţurile de ceva vreme. Am găsit miere ambalată, dar şi la vraf, iar pentru un kilogram, preţul variază de la 15 la 20 de lei”.
    În Gorj, un kilogram de miere de salcâm costă 22 de lei, iar unul de miere polifloră, 20. Mai important e că 90% din polenizarea culturilor se datorează albinelor, iar eventuala lor dispariţie s-ar resimţi scump în contextul crizei alimentare despre care se tot vorbeşte.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: