spot_img
17.6 C
Târgu Jiu
luni, iunie 17, 2024
Altele
  AcasăHeadlinesGorjenii își cumpără vechime în muncă pentru viitor

  Gorjenii își cumpără vechime în muncă pentru viitor

  Tot mai mulți gorjeni își fac griji pentru ziua de mâine. Statisticile Casei de Pensii arată că asigurarea facultativă a devenit o practică a celor care își cumpără vechime în muncă pentru viitor. Pe total, numărul contractelor de asigurare scade, dar, dintre acestea, numărul celor pentru viitor sunt în creștere.

  Cifrele Casei de Pensii Gorj arată că numărul contractelor de asigurare a scăzut cu 9,76%, de la 533 la 30.06.2021 până la 481 la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Asigurarea facultativă se poate realiza atât pentru o perioadă trecută cât şi pentru o perioadă viitoare.

  Pentru anul 2022, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, este de 2.550 lei. Cota contribuției de asigurări sociale pentru anul 2022 este de 25%, ceea ce înseamnă că suma minimă lunară de plată este de 638 lei.

  „În medie, gorjenii au cumpărat aproape 1 an şi 7 luni vechime la pensii, pentru care au cotizat la bugetul asigurărilor sociale de stat cu aproape 10.932 lei. Din totalul de 186 contracte încheiate, 111 contracte sunt încheiate de femei și 75 de bărbați, iar cel mai tânăr asigurat are vârsta de 34 ani și cel mai în vârstă avea 71 de ani la data încheierii contractului. Populația manifestă un interes mai mare pentru contractele încheiate pentru viitor și mai puțin pentru contractele retroactive, motivul fiind că asigurarea pe viitor permite achitarea unor sume fixe lunare(638 lei/lună), pe când contractul retroactiv presupune achitarea unor sume mai mari, de obicei plătite deodată”, a transmis conducerea Casei de Pensii Gorj. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până la 31.08.2023. În intervalul de 6 ani calendaristici, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate, situate în intervalul cuprins între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!