spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăSocialÎn Gorj se practică munca la negru

    În Gorj se practică munca la negru

    Munca la negru a devenit un fenomen frecvent în judeţul Gorj. Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM) Gorj au efectuat aproximativ 200 de controale în această perioadă, pentru a depista şi combate cazurile de muncă, fără forme legale. Astfel, potrivit inspectorilor ITM Gorj „au fost efectuate un număr de 198 de controale la agenţii economici din judeţul Gorj, dintre care un număr de 141 reprezintă controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor fără forme legale de angajare”, a spus George Romanescu, inspector şef ITM Gorj.

    La această acţiune au participat, conform planului comun de acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pe lângă inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă şi poliţişti din cadrul IPJ Gorj, jandarmi din cadrul IJJ Gorj şi comisari ai Gărzii Financiare Gorj. Romanescu a mai adăugat faptul că „acţiunile de control au avut un caracter inopinat şi s-au desfăşurat atât în timpul zilei, cât şi noaptea, în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor”. În urma acestor controale au fost depistaţi 43 de angajatori, care utilizau „munca la negru”, având 84 de persoane fără forme legale de angajare, dintre care 25 sunt femei. De menţionat este faptul că societăţile sancţionate aveau ca obiect de activitate: exploatări forestiere, construcţii, comerţ, zootehnie, confecţii textile, dar şi jocuri de noroc. Tot în această perioadă, inspectorii muncii au aplicat peste 200 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 700 de mii de lei, din care 39 de sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 540 de mii de lei.

    Dosar penal pentru munca la negru

    Potrivit inspectorului şef al ITM Gorj, George Romanescu „la trei dintre angajatorii controlaţi au fost depistate mai mult de cinci persoane, fără forme legale de angajare (SC PROFOREST SRL-15 persoane, Văduva Ileana şapte persoane, SC PROTEXTIL SRL- tot şapte persoane. Pe cale de consecinţă s-a făcut un denunţ penal, existând presupunerea săvârşirii de către aceşti angajatori a infracţiunii prevăzută şi sancţionată de articolul 264, din Legea 53/2003”. În lege este specificat clar că primirea la muncă, a mai mult de cinci persoane, fără întocmirea unui contract individual de muncă se sancţionează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală, dar se pare că nu asta îi interesează pe angajatori. Ce e şi mai tragic este faptul că unele societăţi angajează minori, fără să le pese de consecinţe. Este şi cazul lui Ion Cuteanu, care desfăşura activitate cu minori şi pe numele căruia a fost înaintat dosar penal. „Întregul dosar a fost trimis spre cercetare penală Parchetului întrucât încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la trei ani”, a adăugat Romanescu. Potrivit inspectorilor muncii, acţiunile de control vor continua şi săptămâna viitoare.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: