spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesNumăr record de donatori

  Număr record de donatori

  Zeci de persoane au trecut, zilnic, în luna octombrie pragul Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu. Astfel, la refacerea stocului de sânge au contribuit în final peste 500 de donatori, un număr record, spune conducerea instituţiei. De bun augur este şi faptul că s-au mai diminuat carenţele existente la unele grupe de sânge.

  Începutul lui noiembrie pare a fi mai timid la capitolul donatori, dar medicii se aşteaptă la o revenire a numărului optim spre sărbătorile de iarnă. De bun augur este însă faptul că, cei peste 500 de donatori înregistraţi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu au atenuat considerabil din lipsa stocului de sânge. Chiar dacă zilele acestea, la Centrul de Transfuzie Sanguină, numărul donatorilor este redus, conducerea instituţiei se aşteaptă ca interesul pentru un astfel de act să crească. „În luna octombrie am reuşit să trecem de 500 de donări, cu un număr de 544 de persoane iar media zilnică a fost cea optimă. Aşteptăm în continuare gorjenii pentru acest act nobil. Stăm în general bine la stocul de sânge, iar cerinţelor primite de la centrele universitare din ţară le-am putut face faţă. Nu au fost foarte multe, dar am avut cereri de produse sanguine labile, în special pentru bolnavii care se deplasează din judeţul nostru la alte centre. Chiar zilele acestea, am trimis la Craiova pentru trei bolnavi din judeţul Gorj, rezervă la grupa 0, RH negativ”, a precizat Maria Cazan, medic şef Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu-Jiu.

  Carenţe de sânge la grupele rare

  Conducerea centrului aminteşte şi de carenţele existente la unele grupe, precum B şi AB. Cauza este explicată de şefa instituţiei. „Avem nevoie de sânge în special pentru grupele B, pozitiv şi negativ, dar şi la AB, pozitiv şi negativ, unde am avut bolnavi pe aceste grupe şi ne-au consumat ce aveam”, a mai adăugat Maria Cazan, medicul-şef de la Centrul de Transfuzie Sanguină. Donatorii spun că motivul principal pentru care vin la Centrul de Transfuzie este dorinţa de a ajuta, poate, la salvarea unei vieţi. Nu se ascund să recunoască şi faptul că nu au venituri, iar tichetele de masă acordate, în cuantum de aproximativ 70 de lei, îi ajută fără doar şi poate. „Nu sunt la prima donare, am mai venit şi voi repeta gestul ori de câte ori voi putea. Ce mă aduce aici? Dorinţa de a ajuta semenii, să ştiu că pot salva o viaţă într-o zi. Ştiu de tichetele valorice pe care le primim, ne ajută şi acestea, dar nu este singurul motiv. Cum nu am venituri, doar alocaţia socială, mai punem şi noi pe masă una, alta”, a spus o femeie. De aceeaşi părere a fost şi o altă donatoare, care a spus că are ceva emoţii când vine, dar de durut nu o doare, decât puţin. „Merită efortul, în fond nu mă costă nimic, iar beneficiile sunt destule. Mai pot face şi analizele gratuite aici”, a subliniat femeia. Perioada anterioară a adus la Centrul de Transfuzie Sanguină un număr destul de ridicat de donatori, similar cu octombrie, spune conducerea instituţiei, dar de dorit este ca şi în lunile noiembrie şi decembrie, media zilnică de donatori să fie cea optimă. În plus, o dată pe an, donatorii îşi pot face gratuit investigaţii la inimă şi plămâni, iar la Centrul de Transfuzie se aleg şi cu un set complet de analize, tot gratuit.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: