spot_img
Altele
    AcasăSocialPiftii premiate la Peştişani

    Piftii premiate la Peştişani

    Festivalul Răciturilor a ajuns la cea de-a V-a ediţie, o ediție care nu s-a dezminţit nici în acest an de la tradiţia unei întâlniri gastronomice de zile mari. Zeci de reprezentanţi ai pensiunilor din judeţul Gorj dar şi din zone învecinate au venit să expună preparatele, care mai de care mai apetisante. Grea misiune a avut juriul, dar fireşte, piftiile au fost la ele acasă, cu tot cu sărmăluţele în foi de varză şi turta, specifice gorjenilor. Evenimentul a fost organizat de ANTREC Gorj.

    Aproximativ 20 de reprezentanţi ai pensiunilor din Gorj, dar şi din alte zone ale ţării şi chiar de peste graniţe au dau gust şi culoare cu cele mai pricepute reţete în materie de bucate tradiţionale. Mesele au fost încărcate, dar şi frumos decorate, inspirate din roadele toamnei. Piftiile au luat forme şi gust din cele mai îndrăzneţe idei, aşa cum nicăieri în lumea nu mai vezi. Standurile au fost amenajate şi împodobite cu straiele toamnei, de la viţa de vie şi strugurii copţi până la piftia înţepenită în castroanele de lut, rusticul şi tradiţionalul fiind cărţile de vizită ale tuturor participanţilor. Dolj, Mehedinți şi alte zone bogate în tradiţii şi-au trimis solii, iar la ediţia din acest an au fost prezenţi şi participanţi din Bulgaria. Nici unul nu a regretat pentru că în comuna Peştişani se împletesc tradiţiile cu istoria şi cultura. Preparate din carne de pasăre, curcan, porc sau peşte, piftiilor nu le-au putut rezista turiştii şi vizitatorii festivalului, care au avut ocazia să deguste şi sărmăluţele sau raţa împănată, fasolea cu ciolan sau peştele afumat. „Suntem prezenţi în fiecare ediţie a Festivalului Piftiilor, este un lucru care ne face plăcere, mai întâi de toate. Efortul merită, pentru că ne expunem cartea noastră de vizită aici. Sunt tradiţii reflectate şi în ceea ce mâncăm, trebuie să le menţinem vii”, a explicat unul din participanţii la festival. Nu au omis să vină cu bijuteriile culinare nici elevi de la Colegiul Economic Virgil Madgearu care au luat ocazia ca o bună experienţă gastronomică. Manifestări similare vor continua la Runcu, Dobriţa, Tismana, Novaci, Baia de Fier, au spus organizatorii, care îşi ca fiecare ediţie să aducă trăinicie unui festival tradiţional al piftiilor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: