spot_img
17.3 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăSocialStaţie de dializă la Spitalul Judeţean Gorj

  Staţie de dializă la Spitalul Judeţean Gorj

  Bolnavii care vor fi diagnosticaţi cu insuficienţă renală vor putea urma şedinţe de dializă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu. Cazurile grave care, odinioară, trebuiau transportate la Craiova, vor fi ameliorate la noua staţie de dializă din spital, graţie unei investiţii private. Patru aparate de ultimă generaţie vor sta la dispoziţia pacienţilor, iar acestea vor asigura în medie opt şedinţe de dializă pe zi.

  Un parteneriat public privat şi o investiţie de 150 de mii de lei, din partea unei renumite firme specializate, pe aparatură medicală a dat roade la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Astăzi a fost inaugurată staţia de hemodializă, indispensabilă cazurilor grave, iar la eveniment au luat parte medici şi autorităţi. Prefectul judeţului Gorj, Liviu Andrei, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, dar şi personalul medical şi conducerea unităţii spitaliceşti nu au ezitat să-şi exprime bucuria realizării unui obiectiv important pentru sănătatea pacienţilor. Emoţionat s-a arătat şi managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă dn Târgu-Jiu. „Sunt deopotrivă încântat şi emoţionat pentru faptul că avem de astăzi o secţie de dializă atât de necesară în spital, iar de minunile ştiinţei medicale pot beneficia şi pacienţii din Gorj. Chirurg fiind, vorbesc din experienţă, când spun că medicii se confruntă cu multe cazuri limită când spun că nu se mai poate face nimic, iar soluţiile vin graţie ştiinţei medicale”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Gheorghe Neaţă. Acesta a amintit că aparatele noi au fost deja folosite de pacienţi în stare gravă. Investiţia este cu atât mai necesară, cu cât pe regiunea Oltenia, doar la Craiova se putea face diagnosticarea şi dializa necesară bolnavilor în stare gravă iar transportarea acestora ridica riscuri mari. Cât priveşte bolnavii cronici, cu insuficienţă renală, problema acestora îşi găseşte răspuns la clinicile private de dializă, pentru că la spital vor fi avute în vedere cazurile noi, grave, diagnosticate cu insuficienţe renale. „La secţia de dializă vor fi preluate doar cazurile grave, care nu pot fi abordate în altă parte, dar şi pentru ceilalţi bolnavi cronici, problema se rezolvă la clinici private”, a declarat Neaţă.

  Clinicile private de-abia fac faţă

  De cealaltă parte, problema nu pare a fi nici pe departe rezolvată, pentru că numărul celor care au nevoie şi solocită dializă a ajuns să depăşească cu mult capacitatea disponibilă. Potrivit directorului Centrului de Dializă Polisano, din Târgu-Jiu, Lidia Florescu, „numărul persoanelor care ajung să facă dializă, s-a dublat, comparativ cu anul trecut, iar bolnavii ajung să treacă pragul spitalului şi de trei ori pe săptămână ”. Soluţia găsită atât la spaţiu, cât şi la dotare putea veni mai demult, potrivit autorităţilor judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a spus că „realizarea mini-secţiei a devenit o prioritate, dar era nevoie de mai multă susţinere din partea spitalului. Aici am intervenit noi, ca în final, cu ajutorul firmei private şi a spitalului care a pus la dispoziţie spaţiul, colaborarea să dea roade”. Ca o completare, reprezentantul firmei care a suportat investiţia de 150 de mii de lei, Dan Badea, a precizat că „la spital se va face doar iniţiere pentru noii bolnavi cu insuficienţă renală acută. Am venit în ajutorul lor pentru a-i scuti de drumuri şi riscuri şi suntem mulţumiţi de colaborarea găsită”. Vechea staţie de dializă a Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost închisă din cauza condiţiilor deficitare, iar de cele mai multe ori, bolnavii cu afecţiuni renale apelau la clinici private, pentru că riscul să nu supravieţuiască drumului la Craiova era uriaş. Cu noua secţie de dializă, bolnavii cu afecţiuni renale capătă şi o nouă şansă la viaţă.

  Articolul precedent
  Articolul următor
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: