spot_img
12.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăNews AlertVezi ce îi cere deputatul Radu Miruță președintelui Klaus Iohannis!

    Vezi ce îi cere deputatul Radu Miruță președintelui Klaus Iohannis!

    Printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis, deputatul UDMR, Radu Miruță, ii cere șefului de stat să promulge legea ce vizează pensionarea anticipată a angajaților din energie.

    „Vă scriu aceste rânduri în calitate de deputat USR de Gorj, inițiator al amendamentelor Proiectului de lege 75/2021, prin care se aduc completări și modificări la articolele 30 și 56 din Legea privind sistemul unitar de pensii publice, 263/2010, în sensul recunoașterii grupei de muncă în condiții speciale pentru angajații Complexului Energetic Oltenia și pentru cei ai Complexului Energetic Hunedoara, angajați care își desfășoară activitatea în unitățile de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, inclusiv în unitățile de extracție a cărbunelui.

    Cunosc preocupările dumneavoastră, ale Administrației Prezidențiale privind tranziția verde în România, găsirea celor mai bune soluții legislative și de politici publice pentru succesul acestui proces, decisiv pentru dezvoltarea sustenabilă a României.
    Acest proiect de lege, aflat pe masa dumneavostră în procedură de promulgare, este unul extrem de important pentru obiectivul descris mai sus. El ar ajuta inclusiv la operaționalizarea planurilor privind tranziția energetică justă în județele Gorj și Hunedoara.

    O tranziție justă de la combustibili fosili la surse alternative, curate, verzi, de energie nu se poate realiza fără acordarea unui suport social adecvat pentru acești lucrători, pentru aceste comunități miniere, fără dezvoltarea unor alternative economice viabile, dar acum inexistente, fără investiții strategice în educația, formarea și reconversia profesională a acestor oameni care să permită accesul la locuri de muncă decente, corect plătite. Fara aceasta plasa de siguranta, in contextul planului de restructurare demarat deja de catre conducerea companiei si Comisia Europeana, mii de oameni raman fara alternativa concreta si imediata. Mediul economic din judetul Gorj, dupa 30 de ani de captivitate este insuficient dezvoltat pentru a putea absorbi aceasta forta de munca ramasa brusc fara alternativa.

    ​Prin acest proiect de lege se face dreptate pentru câteva mii de lucrători din industria energetică, văduviți până acum de dreptul legitim la recunoasterea conditiilor reale de lucru, la protecție socială pentru activitatea desfășurată în condiții de muncă extrem de dificile. Mai mult, se creează condiții pentru o abordare rațională a tuturor proceselor care vor însoți tranziția verde în aceste zone.
    Cu speranța că veți promulga Proiectul de Lege 75/2021, făcând dreptate unor oameni care muncesc din greu și deschizând astfel un orizont sustenabil pentru aceste zone monoindustriale”, a transmis deputatul Radu Miruță.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: