spot_img
18.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăActualitateA murit un cunoscut rapsod popular din Gorj

  A murit un cunoscut rapsod popular din Gorj

  Rela Ciulei, sufletul tarafului „Rapsozii Gorjului“, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani.

  Ea a cântat pe marile scene ale României. Taraful din Peştişani îi purta numele. Cântăreaţa era soră cu marele violonist Victor Ţambu.

  Rela Ciulei s-a născut în anul 1938 la Teleşti, judeţul Gorj într-o familie de muzicanţi. Tatăl său, Ioniţă Ţambru, a fost unul dintre cei mai renumiţi lăutari din zonă.
  În 1950, la vârsta de 12 ani, aceasta a obţinut primul premiu la un festival al lăutarilor din Târgu Jiu, unde cântă o melodie veche de 60 de ani intitulată „Făcui o prostie şi vreau să o mai fac”. S-a căsătorit cu Nicolae Ciulei, un violonist din Brădiceni, cu taraful căruia începe să concureze cu ceilalţi vestiţi lăutari din Gorj: Fraţii Piţigoi, Taraful Genei Bârsan, Taraful Costică Dindiri şi alţii.
  În anul 2005, Rela Ciuleu începe activitatea la taraful tradiţional „Rapsozii Gorjului” al Şcolii Populare de Artă, înfiinţat de fratele său, Victor Ţambu. Instrumentele la care cânta erau specifice judeţului Gorj: vioara, braciul, chitara şi contrabasul.
  În 2009, taraful a participat la prima ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare „Lăutarul”, desfăşurat la Drăgăşani, judeţul Vâlcea, unde a fost distins cu Marele Premiu, iar Rela Ciulei a obţinut Premiul I la secţiunea solişti vocali.

  „Muzica lăutărească este viaţa mea!“

  „Muzica lăutărească este viaţa mea! Talentul vine de la tatăl meu, cel mai vestit muzicant din Teleşti. Tatăl meu mă urca sus pe masă să mă vadă lumea cum cânt. Pot să spun că am crescut în muzică şi asta m-a făcut ceea ce sunt. Tot tatăl meu a fost omul care mi-a pus chitara în mână, a simţit că am în sânge iubirea pentru muzica lăutărească. Chitara este aceeaşi la care cânt şi acum. Mi-a adus-o tata când s-a întors din război. Este o chitară deosebită pentru că are doar patru coarde, iar cu ea se poate realiza un acord autentic din bătrâni“, a relatat Rela Ciulei pentru Gazeta de Sud.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: