spot_img
16.2 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăActualitateA rămas cu mortul în casă pentru o ștampilă

  A rămas cu mortul în casă pentru o ștampilă

   

  O bătrână din municipiul Târgu Jiu a fost purtată pe drumuri ore în șir, pentru a obține documentele necesare în vederea înmormântării soțului său. Ea a rămas, peste noapte, cu soțul decedat în casă.

  Mariana Stănoiu spune că totul s-a întâmplat pentru că medicul de familie nu a vrut să pună ștampila rotundă pe certificatul constatator și că a fost nevoită să aștepte eliberarea certificatului constatator:

  „Am fost la un alt medic de familie, dar era cam departe de noi și a zis că trebuie să ne mutăm mai aproape. Soțul meu s-a îmbolnăvit în toamna anului trecut. Soțul meu a decedat ieri, când împlinea 79 de ani. A avut cancer pancreatic și o serie de complicații. A ajuns de la 126 de kilograme la 52 de kilograme. Acum, când să-l înmormântez, doamna doctor îmi face această problemă, să nu îmi pună o ștampilă, deși este obligată de lege. Eu trebuie să-l înmormântez mâine. Oi găsi un medic ca lumea, să înțeleagă că trebuie să lucrăm împreună, nu să ne batem joc unul de altul. Eu trebuie să-l îngrop, nu pot să-l las așa. Soțul meu a murit pe 29 iunie, chiar de ziua dânsului.

  Am chemat o firmă acasă, dar mi s-a spus că nu îl pot lua fără certificatul constatator. Am sunat-o pe doamna doctor și mi-a spus că «Ce caută ăia acolo». I-am explicat situația și a spus că trebuie să vină și să îl vadă. Am un băiat care este taximetrist și l-am rugat să o ia pe doamna doctor cu mașina. Doamna doctor a venit acasă. Mi-a spus să-l vedem la picioare, la gât. Mi-a spus că mâine (n.r.-astăzi) poate să-mi dea certificatul constatator, după care să merg la Starea Civilă și să mi se elibereze certificatul de deces. Eu de la ora 11.00 am stat pe drumuri în loc să stau lângă omul meu cu care am stat o viață“.

  „Asta e presiune împotriva doctoriței Radu“

  Monica Radu, medicul de familie, susține că nu este obligată de lege să folosească ștampila rotundă și că un ordin din anul 2015 îi dă acest drept:

  „Vă rog să studiați Ordinul 17 din 2015 și să întrebați și la Casa de Asigurări de Sănătate dacă medicul de familie este obligat să pună ștampila și pe acte medicale. Eu respect acel ordin. Am avut atâta scandal pe acest document. Este al nouălea certificat de deces pe care îl eliberez și până acum nu mi s-a cerut ștampila rotundă.

  Am eliberat certificate prenupțiale care au ajuns la Starea Civilă la Târgu Jiu fără ștampilă rotundă. Au prins-o pe doamnă că este în vârstă, că era singură și neînsoțită de niciun bărbat că altfel nu zicea nimeni nimic. Asta e presiune împotriva doctoriței Radu. Parafa este pusă, dar au pretenția să pună ștampila rotundă, unde nu este loc pe formular L.S. și ștampila rotundă nu mai este valabilă din anul 2015, conform Ordinului 17/2015.

  Dacă studiați un formular nou de concediu medical nu mai există spațiu de ștampila rotundă. Dânșii probabil că au un ordin intern de la Primărie, fără să cunoască alte reguli. Nu știu dacă ceilalți medici pun ștampila rotundă și nu mă interesează. Eu nu mai am ștampilă din anul 2015“.

  În Hotărârea de Guvern 64/2011 actualizată se arată că „certificatul medical constatator al decesului, întocmit pe formular-tip, care va trebui să poarte număr de înregistrare, dată certă, semnătura şi parafa medicului care a făcut constatarea, sigiliul/ştampila unităţii sanitare, în care trebuie consemnată cauza decesului, fără prescurtări, înscrisă cu majuscule“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: