spot_img
27.5 C
Târgu Jiu
joi, iulie 25, 2024
Altele
  AcasăActualitateÎn acest conac din Târgu Jiu s-a născut Sergiu Nicolaescu! Tatăl regizorului...

  În acest conac din Târgu Jiu s-a născut Sergiu Nicolaescu! Tatăl regizorului lucra pentru primărie

  Regizorul Sergiu Nicolaescu s-a născut într-un conac din municipiul Târgu Jiu. Casa în care a venit pe lume cineastul era locuință de serviciu pentru tatăl său, Pantelimon Nicolaescu, cel din urmă fiind angajat ca inginer la o unitate de gospodărire din subordinea primăriei.

  conac sergiu 2Cineastul s-a născut la data de 13 aprilie 1930 în conacul aflat pe Calea București. Tatăl său, Pantelimon Nicolaescu, își desfășura activitatea în cadrul Serviciului Tehnic al Primăriei Târgu Jiu, astfel că primise locuință de serviciu. După ce a încetat activitatea aici, inginerul și familia sa au fost nevoiți să plece. Sergiu Nicolaescu avea pe atunci vârsta de cinci ani. Din cartea „Târgu-Jiu * Case * Oameni* Destine” aflăm cine a fost tatăl maestrului cinematografiei românești. „Pantelimon Nicolaescu s-a născut în anul 1902. A urmat în oraș cursurile gimnaziale și le-a continuat cu cele liceale, ulterior absolvind cursuri universitare politehnice devenind inginer. Timp de câțiva ani, până în 1935, a condus Serviciul Tehnic al Primăriei Târgu Jiu, sediul acesteia fiind într-o clădire aflată mai târziu în interiorul IJIL Gorj, pe malul drept al Jiului. În această clădire a cărei imagine din anul 1925 o reproducem în lucrare (n.red – volumul Târgu-Jiu * Case * Oameni* Destine) s-a născut, în anul 1930, viitorul regizor și actor de filme Sergiu Nicolaescu. Soția lui Pantelimon Nicolaescu, Sevasta, era fiica polițistului Gheorghe Cambrea, care locuia în strada Unirii, peste Podul Jiului și care a fost soră cu generalul Nicolae Cambrea, viitor comandant al Diviziei Tudor Vladimirescu”, este menționat în „Târgu-Jiu * Case * Oameni* Destine”, cartea scriitorului Ion Duguleanu.

  conac sergiu 1Drumul pe care au mers părinții regizorului l-au ajutat pe acesta, astfel ajungând în cele din urmă să locuiască în București și să aibă șansa de a intra în fascinanta lume a cinematografiei. După multă muncă, târgujianul Sergiu Nicolaescu ajunge o stea a filmului românesc. Tatăl regizorului, Pantelimon Nicolaescu, a activat ca inginer și cadru universitar în București și a decedat în anul 1994. La rândul său, după o viață în slujba filmografiei, Sergiu Nicolaescu s-a stins din viață la data de 3 ianuarie 2013, la Spitalul Elias din Capitală. După o suferință prelungită timp de aproape două săptămâni, acesta și-a dat ultima suflare la vârsta de 82 de ani. Maestrul cinematografiei a fost incinerat, iar văduva lui a ales să depună cenușa soțului său în Cimitirul Bellu Militar, loc unde se află și rămășițele mamei și bunicii lui Sergiu Nicolaescu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!