spot_img
3.5 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 11, 2023
Altele
  AcasăActualitateAmbasadorul Mexicului în România, la vernisaj în Târgu-Jiu

  Ambasadorul Mexicului în România, la vernisaj în Târgu-Jiu

  Ambasadorul Mexicului în România a ajuns, ieri, la Târgu-Jiu, unde a participat la vernisarea unei inedite expoziţii, inspirate din tradiţiile şi obiceiurile mexicane. Prezenţa Excelenţei Sale, Agustin Gutierez Canet, în oraşul lui Brâncuşi nu a fost deloc întâmplătoare, ci menită să strângă şi mai mult relaţiile de prietenie între cele două state. Evenimentul a avut loc la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.

  Ambasadorul Mexicului în România a fost întâmpinat la Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu” de directorul instituţiei, muzeografi şi autorităţile locale şi judeţene. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a găsit inedită expoziţia cu atât mai mult cu cât cele două popoare au multe în comun şi au cultivat deja relaţii de prietenie şi cultură. „Sunt multe elemente comune cu obiceiul, portul şi tradiţiile poporului român. Nimic nu este întâmplător. Faptul că directorul Muzeului Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu” a colaborat bine cu cei de la Muzeul Ţăranului Român şi această colaborare a făcut posibilă aducerea acestei expoziţii la Târgu-Jiu este meritul directorului. În plus, prezenţa Excelenţei Sale, Agustin Gutierez Canet nu face altceva decât să ne asigure o deschidere la colaborare pornind de la origini, tradiţii, oameni. Este o expoziţie sugestivă care are la bază, cu certitudine, relaţiile româno-mexicane”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

  Muzeul Ţăranului Român şi Ambasada Mexicului, partenere la vernisaj

  La rândul său, directorul Muzeului Judeţean Gorj a găsit lăudabile efortul şi implicarea tuturor oamenilor de cultură care au făcut posibilă expunerea a zeci de piese în vernisajul tematic, „Oameni şi locuri: Mexic. Tradiţii şi obiceiuri”. Ţesături, port popular, măşti, obiecte de artizanat, picturi, portrete, sunt exemple de exponate care pot fi de ieri contemplate pe simezele Muzeului Judeţean. Aportul Muzeului Ţăranului Român este important, iar pentru gorjeni evenimentul aduce bucurie, emoţie şi mândrie, cu atât mai mult cu cât anul acesta se aniversează 120 de ani de la înfiinţarea instituţiei. „Este prima expoziţie realizată cu Ambasada Mexicului şi la care partener ne-a fost Muzeul Naţional al Ţăranului Român care are şi multe din exponate în custodie. Evenimentul ne bucură cu atât mai mult cu cât pregăteşte aniversarea, în luna aprilie, a 120 de ani de la înfiinţarea Muzeului Judeţean, de către un grup de iubitori de cultură în frunte cu Alexandru Ştefulescu”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu”.

  Vernisaj mexican cu peste 100 de piese

  Expoziţia cuprinde 150 de piese, majoritar etnografice, dar şi câteva de grafică sub semnătura unui celebru grafician mexican care a ilustrat tarele societăţii mexicane la cumpăna dintre două secole, al XIX-lea şi al XX-lea. Excelenţa Sa, Ambasadorul Mexicului în România, Augustin Gutierrez Canet nu va rămâne în orașul lui Brâncuși multă vreme, dar nu va părăsi oraşul fără o vizita la Ansamblul Monumental „Constantin Brâncuşi”.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: