spot_img
20.3 C
Târgu Jiu
vineri, mai 24, 2024
Altele
  AcasăActualitateAutolaboratorul mobil în dotarea APM Gorj

  Autolaboratorul mobil în dotarea APM Gorj

  Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a primit în dotare un Sistem integrat mobil de monitorizare a calității aerului înconjurător (autolaborator), ce va realiza determinări în domeniul calității aerului. Autolaboratorul va fi folosit în scopul  extinderii capabilităților  de monitorizare a calității aerului în cazul evenimentelor cu impact asupra mediului pe termen scurt şi mediu.

  „Echipamentul va fi integrat în cadrul  Reţelei Naţionale  de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), obiectiv de interes public național, aflată în administrarea autorității publice centrale pentru protecția mediului, retea constituită la nivelul ţării din peste 140 de staţii. În județul Gorj, aceasta activitate se desfășoară în trei puncte fixe amplasate în zonele Tg-Jiu (Gj-1),  Rovinari (GJ-2) şi Turceni (GJ-3 indicatorii monitorizaţi fiind: SO2, NO, NO2, NOx, CO, O3, PM10.

  Achiziția acestui autolaborator s-a realizat prin intermediul proiectului POIM implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor începând din luna august 2021 «Extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului în scopul creșterii acurateței informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare» cod SMIS 2014+ 139943, nicidecum la solicitarea factorilor politici. Prin implementarea acestui proiect s-a urmărit dotarea autorităților locale de mediu cu 21 stații mobile complet echipate, conform standardelor aflate în vigoare, care să poată oferi informații privind indicatorii de calitate a aerului, în zone care nu se află în aria de acoperire a stațiilor automate de monitorizare“, se arată într-un comunicat al APM Gorj.

  Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a solicitat autorității centrale, în cadrul Programului de investiții publice, aprobarea achiziționării unui echipament mobil de prelevare și analiza a poluanților gazoși, inclusiv amoniac, hidrogen sulfurat).

  „APM Gorj nu are obligația monitorizării fiecărei surse potențiale de poluare în parte, aceasta având însă competențe și responsabilități privind monitorizarea a calității aerului prin intermediul RNMCA precum și prin intermediul măsurătorilor indicative în cadrul rețelei proprii, în scopul evaluării condițiilor de mediu din zonele locuite și promovarea măsurilor de reducere a poluării aerului ce vor fi derulate de entitățile responsabile precum autorități publice locale, operatori economici, persoane fizice și juridice.

  APM Gorj emite acte de reglementare pentru proiecte și  activități cu impact asupra mediului, stabilind condiții de funcționare și valori limită de emisie, respectiv concentrații maxim admise pentru  poluanții proveniți din activitatea acestora, în scopul protecției sănătății populației și a mediului.

  Conform prevederilor legale în vigoare, operatorilor economici le revine obligația de a-și monitoriza nivelul emisiilor sau după caz, indicatorii de calitate a aerului“, a mai transmis APM Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: