spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
miercuri, iunie 19, 2024
Altele
  AcasăActualitateBac 2016 în Gorj: frumos în procente, dezamăgitor în cifre

  Bac 2016 în Gorj: frumos în procente, dezamăgitor în cifre

  Ministerul Educației a afișat rezultatele la Bacalaureat pentru întreaga țară, Gorjul mândrindu-se cu un procent de promovabilitate de 57,42% , peste media națională. Cu toate acestea, o privire în amănunt la fiecare unitate de învățământ din Gorj arată că, de fapt, media a fost ridicată de patru colegii din Târgu Jiu, în frunte cu CNTV și CN „Spiru Haret”, unde au „picat” Bac-ul doar 3 respectiv 4 elevi. În rest, cu excepția Colegiului „George Coșbuc”, din Motru, celelalte licee din județ abia dacă au reușit să atingă un prag de 50% la promovabilitate, majoritatea fiind însă mult sub acest procent. Mai grav, sunt unități de învățământ cu trei sau chiar cu un singur promovat, cum este, de exemplu, Liceul Tehnologic Stoina, unde doar un elev a reușit să ia examenul maturității.

  bac-2016

  Codașii de la comune

  De departe, cel mai bun exemplu al eșecului educațional îl reprezintă Liceul Tehnologic Stoina, unde doar unul din cei 22 de elevi de clasa a XII-a a reușit să ia Bac-ul. În aceeași categorie, a „codașilor” mai putem enumera Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia, cu doar 9 promovați, din 44 de elevi sau Liceul Tehnologic Baia de Fier, cu doar 6 promovați, din 25 de elevi înscriși. Nici la Liceul „Gral. Constantin Șandru” din Runcu situația nu este prea strălucită, aici doar 9 din 29 de elevi promovând, o promovabilitate scăzută fiind și la Colegiul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Peștișani, unde au promovat doar 10 din 38 de elevi.

  „Școală europeană” cu 12 promovați

  Însă astfel de situații nu sunt doar în unitățile de învățământ din comune, ci și la liceele din orașe. Astfel, la Liceul Tehnologic Tismana, au promovat doar trei elevi, din 42, ceea ce înseamnă o promovabilitate de sub 10%. Unitatea de învățământ este fruntașă în „lista rușinii”, fiind detronată, poate, doar de Liceul Tehnic Țicleni. Asta pentru că liceul respectiv are o distincție care o face unică în județ, fiind singura instituție de învățământ declarată de Ministerul Educației drept „școală europeană”. Ei bine, aici, la această injust premiată entitate educațională, au reușit să treacă Bac-ul doar 12 elevi, din 76 înscriși.

  Medie de 50% în liceele importante

  În afară de cele două exemple menționate anterior, celelalte licee din Gorj s-au apropiat cât de cât de procentul de 50%. La Colegiul Tehnic Mătăsari, de exemplu, au promovat 43 din cei 84 de elevi înscriși. În Rovinari, însă, situația este dezamăgitoare, promovând tot 43 de elevi ai Colegiului „Gheorghe Tătărescu”, însă s-au înscris 135, ceea ce înseamnă o promovabilitate mult sub cea din liceul din celălalt oraș minier. La fel este și la Liceul Tehnologic Turceni, unde au promovat 83 de elevi, din 282 înscriși. Motru, în schimb, alternează. Colegiul Tehnic are 104 promovați, din 315, în timp ce Colegiul „George Coșbuc” din localitate, figurează cu 180 de elevi promovați, din 190 înscriși. Rezultate mai slăbuțe, dar apreciabile, s-au înregistrat la Liceul Teoretic Novaci, unde au promovat 119 din 193 de elevi sau Liceul „Mihai Viteazu” din Bumbești Jiu, cu 48 de promovați, din 93 înscriși.

  Agonie și extaz la Târgu Jiu

  Media pe județ a fost ridicată, fără îndoială, de promovabilitatea uriașă de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, unde au promovat 233 din 237 de elevi, de la „Spiru Haret”, cu 221 de promovați din 225 și Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, cu 224 de elevi promovați, din 232 înscriși. La polul opus se află însă Liceul Energetic Târgu Jiu, cu 26 de promovați, din 146 înscriși, Colegiul Tehnic Nr. 2, unde s-a înregistrat un adevărat dezastru, doar 19 elevi din 115 reușind să ia Bac-ul, dar și Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, aici doar 13 din 89 de elevi fiind în stare să promoveze.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!