spot_img
6.9 C
Târgu Jiu
vineri, februarie 23, 2024
Altele
  AcasăActualitateBaia de Fier găzduiește cel mai important eveniment din regiunea Oltenia de...

  Baia de Fier găzduiește cel mai important eveniment din regiunea Oltenia de Sub Munte

  Comuna gorjeană Baia de Fier găzduiește, pe 9 decembrie, cel mai important eveniment al momentului din regiunea Oltenia de Sub Munte. Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor” aduce sub cupola sa aproape 150 din copii talentați ai Gorjului, meșteri populari din Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt și Mehedinți, proprietari de pensiuni, producători locali de produse lactate sau din carne, dulcețuri sau siropuri, artiști plastici, două mari ansambluri folclorice „Maria Lătărețu” și „Doina Gorjului”, cât și mulți artiști de renume.

  Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri ”Peștera Muierilor” are ca scop promovarea valorilor artistice, încurajarea copiilor și tinerilor să promoveze valorile neamului românesc și să cultive tradițiile.

  Concurs școlar

  Activitățile festivalului vor începe de vineri, 8 decembrie, când copiii claselor a III-a și a IV-a de la Liceul Tehnologic Baia de Fier vor fi premiați în cadrul concursului intitulat „Orașul meu, orașul tău”. Este vorba despre un proiect demarat de Biblioteca Județeană „Christian Tell”. Prin acest proiect Biblioteca Județeană și-a propus să promoveze valorile locale prin cei mai sinceri ambasadori, copiii-arhitecții de mâine ai orașelor. Micuții vor realiza o broșură care va conține texte și desene, având ca obiectiv surprinderea obiectivelor turistice cele mai însemnate din localitatea în care trăiesc. În plus, Biblioteca Județeană „Christian Tell” va prezenta elevilor și o expoziție de carte ce va cuprinde cărți scrise despre Baia de Fier în decursul timpului.

  Concert în premieră

  Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor” va aduce un moment artistic în premieră pentru viața culturală a județului Gorj. Pentru prima dată, în Peștera Muierilor va avea loc un recital de colinde, nai și acordeon al elevilor de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” în paralel cu o expoziție de pictură a elevilor secției de arte plastice. Concertul va avea loc pe 9 decembrie, la ora 12.15 în Peștera Muierilor (recitalul va începe la 12.30). Intrarea va fi gratuită, incluzând și vizitarea peșterii pentru doritori. Totodată, copiii vor avea parte de ateliere de creație speciale – singurul meșter popular din România sculptor în sare le va preda copiilor tainele meșteșugului său. Este vorba despre Nicolae Istratie care vine, special, de la Vâlcea, pentru festival. Alături îi va fi fiica, Alexandra, care are doar 11 ani, este meșter popular atestat și va preda copiilor arta țesutului în gherghef. Atelierul de sculptură în sare va fi gratuit. De asemenea, tot pentru copii va fi organizat un atelier de artizanat. De cei mici se vor ocupa surorile Daniela și Marcela Șerbănescu și îi vor îndruma cum să își confecționeze propria păpușă sau propria figurină cu chip de pisicuță sau iepuraș. În plus, copiii din Baia de Fier vor ajuta la decorarea brazilor de Crăciun, care, după festival, vor fi donați celor 5 biserici din Baia de Fier.

  Meșteri populari din Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt și Mehedinți

  Gorjul va fi reprezentat cu cinste de meșterii populari ai Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. De aici vor veni Maria Dinoiu cu țesături, Ion Roșu cu împletituri, Daniel Preduț-arta lemnului, Alina Coconu și Tiberiu Ecovescu cu icoane. Nu putea lipsi Mirabela Petrache, meșter popular care a dus ia românească până la Beijing și Shanghai-China, Doha-Qatar, Sydney-Australia. Asta numai în ultimele 3 luni. Vor mai veni de la Vâlcea meșteri populari olari, meșteri populari cu împletituri, iar de la Olt sculptură în lemn.

  Expoziție cu degustare

  Peste 20 de producători locali și pensiuni din comuna Baia de Fier vor întâmpina publicul cu produse culinare specifice zonei – de la produse lactate sau din carne, dulcețuri, zacuscă, murături sau siropuri de casă. „Veți găsi la festival și siropurile naturale presate la rece din plante medicinale și fructe de pădure- „Din Eden” precum și uleiurile presate la rece ale celor de la „Izvorul lui Zamolxe”. De asemenea proprietarii de pensiuni vă vor prezenta ofertele lor de cazare în locațiile din Baia de Fier. Programul artistic va începe la ora 12.00 pe scena amplasată în parcarea de la intrarea în Peștera Muierilor. Vor urca pe scenă: Grupul vocal folcloric Nedeia-Novaci, secție externă a Școlii Populare de Arte, care activează la Casa de Cultura din Novaci, profesor coordonator Elena Balan; Grupul vocal folcloric Ciobănașul-Crasna secție externă a Școlii Populare de Arte, prof. coordonator Elena Balan; Ansamblul „Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși”; Grupul vocal al Căminului Cultural Baia de Fier, coordonator Cătălin Roșoiu; Grupul de Suflători „Ion Lianu” al Casei de Cultură Novaci, instructor prof. Ion Lianu, secție externă a Școlii Populare de Arte; Școala de dans popular „Nedeia” – grupa NEDEIA – JUNIOR- instructor prof. Denisa Vodoiu, secție externă a Școlii Populare de Arte, care funcționează în cadrul Casei de Cultură Novaci, coordonator Elena Basarabă; Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci, instructor Petre Popescu, coordonator, prof. Elena Basarabă; Corpul de balet al Doinei Gorjului condus de Valeriu Saraolu. Va avea loc un recital al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului” susținut de soliștii Olguța Berbec, Victorița Lăcătușu, Ileana Lăceanu, Andra Matei, Georgiana Bîrsac, Claudia Toropu-director artistic al ansamblului. Dirijori Aurel Blondea și Florin Chirițoiu, manager Gheorghe Porumbel.”, potrivit organizatorilor.

  Proiect de 5 milioane de euro

  Festivalul Arte, Tradiții, Meșteșuguri „Peștera Muierilor” a fost prevăzut în cadrul componentei de promovare a Proiectului de Dezvoltare a Infrastructurii Turistice și de Agrement din stațiunea Baia de Fier, județul Gorj și va deveni un eveniment cu caracter anual pentru comunitate. Este un eveniment care a fost gândit să reunească cele mai importante instituții culturale din județul Gorj-Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Cu această ocazie, publicul este invitat să viziteze și amfiteatrul și parcul dendrologic, aflate la ieșirea din Peștera Muierilor, ce au fost concepute în cadrul proiectului de Dezvoltare a Infrastructurii Turistice și de Agrement din stațiunea Baia de Fier. De asemenea, pentru iubitorii de ciclism au fost realizate piste de biciclete, 7,7 km, și alei pietonale de 7,7 km. Bugetul investiției, în valoare de 5 milioane de euro, este asigurat de Uniunea Europeană.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: