spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateBăile Săcelu, nu foarte căutate, dar binefăcătoare

    Băile Săcelu, nu foarte căutate, dar binefăcătoare

    Băile Săcelu din Gorj nu sunt atât de căutate precum ar merita, apele pline de săruri și nămolul fiind adevărate „izvoare de sănătate”. Acestea au fost valorificate de peste 2000 de ani, de romani, dovadă fiind o inscripție în piatră descoperită aici și expusă la Muzeul Județean Gorj.

    De luni până vineri sunt puțini oameni în stațiunea Săcelu, unii venind la tratament la bazine, alții pentru băile calde din interiorul bazei de tratament. Sâmbăta, așa cum se vede în imagini, numărul celor atrași de stațiunea Săcelu crește, dar cei mai mulți sunt duminica, pentru că e sărbătoare, iar aici vin și mulți gorjeni, măcar pentru câteva ore, să se bucure de apele tămăduitoare. Chiar dacă nu au recomandare de la medic, mulți oameni merg la Săcelu, în special, pentru nămolul sapropelic, despre care se știe că e bun pentru tratarea reumatismului. Un bilet de intrare la bazinele exterioare este 25 de lei, iar cine dorește șezlong și umbrelă plătește 35 de lei.

    Cameleon

    Un fenomen rar întâlnit, este acela că apa de la Săcelu diferă la culoare de la un bazin la altul și fiecare bazin își schimbă culoarea, precum camaleonul, în funcţie de anotimp. Acest lucru  e explicat prin existenţa, în bazine, diferit în funcţie de izvoarele pe care fiecare le are pe fund, a bacteriilor, plantelor şi animalelor microscopice care trăiesc în apă. Astfel, aceasta ajunge de la alb ca laptele, la verde, roz- zmeuriu şi până la negru.

    Efecte terapeutice

    Apele de la Săcelu, împreună cu nămolul sapropelic ce se formează pe fundul bazinelor, au efecte terapeutice salvatoare, uneori. Aşa se face că bolnavi cărora nu li se mai dădea nici o şansă, având boli cronice grave, au plecat de aici vindecaţi. De altfel, se spune că e suficient să respiri, ca să te faci bine, dacă ai probleme respiratorii, sulful și celelalte gaze evaporate din apă făcând minuni. La Săcelu se tratează foarte multe boli. Printre acestea: afecţiuni ale aparatului locomotor, afecţiuni neurologice periferice, ale sistemului nervos central, afecțiuni ginecologice, ale aparatului respirator, ORL, probleme digestive, hepato-biliare şi renale. Dacă apele din bazine și cea din izvorul pentru ochi, din albia Blahniței (care trece pe lângă bazine) sunt pentru uz extern, există și apă pentru uz intern, la Izvorul Săcelata, aflat la câteva sute de metri distanță.

    Apa ia foc

    Iată cum explică, în anul 1921, geologul M.G. Filipescu, apariţia la suprafaţă, în mod natural, a apelor minerale de la Săcelu: „Datorită forţelor degajate de două mase cu tendinţa de apropiere (masa munţilor înalţi din nord şi platforma prebalcanică din sud), s-au produs ondulaţiuni care au ridicat la suprafaţă o insulă de sedimente eocene între sedimentele mai noi, miocene şi pliocene. Prin ridicarea pliocenului (conglomeratele de Săcelu) şi a sării la suprafaţă, s-au produs numeroase linii de fracturi, prin care se ridică manifestaţiuni bituminoase, cum ar fi gazul metan şi petrolul, însoţite de bogate urme de iod.” La rândul său, dr. geolog Ilie Huică ajunge la aceleaşi concluzii, în cartea sa „Băile Săcelu”, scrisă împreună cu medicul balneolog Lidia Aniţei: „Apele de la Săcelu au mineralizaţii totale care depăşesc 30.000 mg./l însoţite de hidrocarburi gazoase, ape sulfuroase, clorurate, bromurate şi iodurate, sunt ape tipice de zăcământ.”
    În scopul captării apelor minerale de zăcământ existente în zona Săcelu, au fost executate mai multe foraje. Cel mai cunoscut este, însă, Forajul nr. 1433 al Întreprinderii de Lucrări Geologice Speciale Săcelu, realizat în anul 1971, în scop de cercetare hidrogeologică. Debitul liber iniţial al forajului a fost de 215 mc/zi. Apa iese din adâncuri, din forja, fără pompă, este apă minerală și este însoţită de gaze libere, în special sulf.  Acesta din urmă se aprinde, cu uşurinţă, în prezenţa flăcării deschise.

     

      Romanii au descoperit apele de la Săcelu

    Romanii, care au cucerit Dacia în războaiele din 101-102 şi 105-106 după Hristos, au construit la Săcelu o adevărată staţiune de tratament, fragmente din apeductele ce duceau apa cu puteri miraculoase în bazinele special amenajate fiind găsite de arheologi, de-a lungul anilor.

    Aşa cum scrie Constantin Câşlău în cartea „Băile Săcelu un tezaur natural”, „cea mai de seamă şi sigură dovadă despre folosirea apelor de la Săcelu pe vremea romanilor, în Dacia, o constituie inscripţia de pe un monument votiv închinat  zeului medicinei Aesculap şi zeiţei farmaciei Hygia, pentru puterea binefăcătoare a apelor, descoperită în apele Blahniţei. Acesta a fost dăltuit în piatră din ordinul lui Marcus Tiberius Marcianus, ca drept recunoştinţă faţă de zeităţile aminitite (…).” Iar potrivit istoricului Alexandru Ştefulescu, în „Gorjul Istoric şi Pitoresc”, apărut în 1903, inscripţia datează de la anul 275 d. Hr., deşi în transcrierile textului în limba latină nu apare această dată.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: