spot_img
17.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 13, 2024
Altele
  AcasăActualitateBiserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Glogova, resfințită de Mitropolitul Olteniei

  Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Glogova, resfințită de Mitropolitul Olteniei

  Slujba de resfințire a Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Glogova, Protoieria Târgu Jiu Nord a avut loc sâmbătă, 29 octombrie, în prezența mitropolitului  Olteniei, dr. Irineu, care a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de târnosire a sfântului locaș, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte Părintele Protopop Marian Mărăcine, de la Protoieria Târgu Jiu Nord. La acest eveniment religios s-au aflat de asemenea reprezentanți ai autorităților județene și locale.

  „Pentru strădania depusă în cadrul lucrărilor de restaurare și consolidare a Bisericii, desfășurate în ultimii ani, Părintele Paroh Pârvu Gabriel a primit din partea Mitropoliei Olteniei rangul de iconom stavrofor, iar credincioșii care i-au fost alături părintelui în realizarea acestor lucrări au primit Gramate de mulțumire, oferite de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit“, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

  Mitropolitul Olteniei a vorbit despre însemnătatea acestui eveniment deosebit pentru întreaga comunitate a Parohiei Glogova, transmițându-le totodată celor prezenți că va fi săvârșită în fiecare zi Sfânta Liturghie, timp de 40 de zile de la slujba de resfințire: „Această casă Tatăl a zidit-o, această casă Fiul a întărit-o, această casă Duhul Sfânt a sfințit-o». Aceste cuvinte le-am rostit azi dimineață, când am intrat în Sfânta Biserică, după ce am înconjurat sfântul locaș și l-am uns cu Sfântul și Marele Mir, după care rugăciunile noastre s-au îndreptat către Tatăl Atotțiitorul, ca să sfințească locașul acesta de rugăciune. De acum, Biserica este pregătită să vă primească pe fiecare în parte, la Sfânta Liturghie. De aici înainte, 40 de Liturghii vor fi zilnice, părintele va sluji zi de zi și vă va primi pe dumneavoastră ca să vă pomenească pe dumneavoastră și rudele dumneavoastră, atât cele în viață, cât și cele ce au trecut la cele veșnice. Din rugăciunea de sfințire, a reieșit că noi Îi cerem lui Dumnezeu ca să privească cu milostivire spre Biserica Sa, spre Biserica aceasta, ca Biserica să fie liman celor înviforați, adică să fie liniștire celor care au probleme, au necazuri, au suferințe, care sunt întristați, care sunt bolnavi, tămăduire tuturor bolilor sufletești și trupești, căci Cel care vindecă orișice boală și orișice suferință este Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care a venit în lume să curățească păcatele noastre, să ne sfințească și să ne aducă înaintea Tatălui Ceresc copii preaiubiți ai Săi. Deci Sfânta Biserică este această Casă a lui Dumnezeu, acest loc sfânt și binecuvântat, unde primim cu toții ce avem nevoie pentru viața noastră. De este cineva bolnav, de este cineva cu multe greutăți și vine și se roagă în Biserică, va primi răspuns negreșit de la Dumnezeu”, a transmis Mitropolitul Olteniei.

  În continuare, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Biserica sfințită este strălucitoare și luminoasă, pentru că este locuită de Însuși Dumnezeu, Care ne primește pe toți în Casa Sa.

  Biserica este monument istoric de secolul al XVIII-lea

  La final, părintele Protopop Marian Mărăcine a dat citire Actului de resfințire, transmițând că Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Glogova, comuna Glogova, Protopopiatul Târgu Jiu Nord, județul Gorj a fost zidită între anii 1730 – 1762 de către Matei Glogoveanu, unul dintre cei trei fii ai lui Constantin Glogoveanu, consilier imperial la acea dată. Pictura inițială a Bisericii a fost realizată în jurul anilor 1762 – 1764, iar între anii 1914 – 1915, Biserica a fost reparată și repictată. Din cauza intemperiilor și a trecerii timpului, locașul a fost deteriorat în mare parte, iar în anul 2018 au fost începute lucrările de consolidare și restaurare, care au fost finalizate în anul 2021.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: