Președintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, s-a întâlnit joi, 8 iunie, la sediul Prefecturii Gorj, cu o serie de lideri de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), dar și cu conducerea companiei.
Daniel Baciu a transmis că este nevoie de o completare a Legii pensiilor cu hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru ca pensionările în baza Legii 197 să poată fi făcute și, de asemenea, să se recalculeze cele peste 5.000 de alte dosare: „Atât Casa Națională de Pensii, Casa Județean de Pensii, cât și Ministerul Muncii își dorește să rezolvăm această problemă, să găsim metodele pentru ca acești oameni să beneficieze de drepturile care li se cuvin. Asta ne dorim cu toții ca să găsim o rezolvare cât mai rapidă a acestei probleme, care se transformă și într-o problemă socială. De aici am pornit discuția și mă bucur că am găsit înțelegere de ambele părți și oamenii au înțeles ca pentru a putea să aplicăm ultima decizie 2 a Înaltei Curți de Casație și Justiție trebuie să ne armonizăm legislația sistemului public de pensie, pentru ca oamenii primească toate beneficiile care decurg din aceste condiții grele de muncă, respectiv condițiile speciale de muncă.
Am o situație statistică de la Casa de Pensii Gorj și s-au depus până acum 439 de cereri noi de pensionare ale oamenilor care sunt în câmpul muncii și 5.107 cereri de recalculare a celor care sunt în plată și doresc să li se recalculeze pensia, conform Ordonanței 197/2021. În momentul când aveam această armonizare a legislației, pentru că trebuie rezolvată această problemă în sesiunea parlamentară, dacă este posibil, în momentul în care vom avea această modificare legislativă pentru armonizarea cu legislația pensiilor imediat vom începe să emitem decizii“.
De ce beneficii vor avea parte angajații din CEO
Daniel Baciu a comunicat și care vor fi beneficiile angajațiilor care se vor pensiona în baza Legii 197: „Trebuie să se armonizeze Legea 363/2010 care guvernează sistemul public de pensii, în sensul completării acesteia. Decizia 2 se referă strict la articolul 56.2 din Legea pensiilor, care se referă la beneficierea de o reducere cu 13 ani a vârstei de pensionare. Pentru condiții grele de muncă există nu doar reducerea vârstei standard, ci mai sunt și alte beneficii: sporuri la pensie – punctajul mediu anual este mai mare decât la condiții normale de muncă-, există un spor în plus la stagiul complet de cotizare de 50% față de condițiile normale de muncă și un stagiu de cotizare diferențiat, de 25 de ani la care se împarte acel număr total de puncte, care este mult mai mic decât la persoanele care lucrează în condiții normale de muncă, care este de 35 de ani. Prin această armonizare, urmărim să se acorde toate beneficiile aferente condițiilor speciale de muncă. Fără această armonizare, nu poate fi aplicată decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție“.
„Nu vor pierde absolut nimic“
Șeful Casei Naționale de Pensii a garantat că drepturile vor fi acordate din momentul depunerii cererii: „Oamenii vor primi drepturile exact de la momentul în care au depus aceste cereri. Nu vor pierde absolut nimic“.
El a precizat că la orice modificare legislativă trebuie să fie actualizat softul privind calculul pensiilor.
Conducerea Casei Județene de Pensii Gorj a transmis că veniturile celor peste 5.000 de pensionari vor crește în urma recalculării cu procente între 15 și 18 la sută.