spot_img
1.1 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 4, 2023
Altele
  AcasăActualitateCe se poate SCHIMBA în denumirea municipiului Târgu Jiu!

  Ce se poate SCHIMBA în denumirea municipiului Târgu Jiu!

  Președintele Iohannis a reclamat la Curtea Constituțională neconstiționalitatea legii prin care toate localitățile sunt obligate să folosească în denumirea lor litera ”â” în locul literii ”î”, conform regulilor Academiei, arată Profit.ro.

  Șeful statului reclamă însă un amendament inițiat de UDMR și acceptatat de actuala majoritatea de guvernământ, prin care este interzisă orice modificare a limitelor teritoriale ale județelor, orașelor, comunelor și satelor cu scopul sau efectul schimbării ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale.

  Proiectul fusese adoptat adoptat la începutul acestei luni de către Parlament, iar toate actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere ar fi urmat să fie modificate conform acestei grafii dacă adresa include o astfel de localitate.

  „În Camera Deputaților, UDMR a reușit să introducă însă amendamentul care interzice orice modificare a limitelor județelor, orașelor, comunelor și satelor care are ca scop sau efect schimbarea ponderii cetățenilor aparținând minorității naționale. Șeful statului reclamă în primul rând că, prin introducerea acestei prevederi, este încălcat principiul bicameralismului, deoarece în forma finală proiectul de lege cuprinde prevederi noi cu totul diferite decâte cele votate de Senat. (…)
  (…) De exemplu, în 1994, orașul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung, iar, în 2003, satul Sînnicolau Român, din județul Bihor, a devenit comuna Sânnicolau Român, astfel de modificări fiind frecvente în legislație. Folosirea grafiei cu ”â” nu este însă generalizată, astfel că dacă în județul Bihor avem Sânnicolau Român, întâlnim de asemenea și Sînmartin. Un alt exemplu elocvent sunt localitățile care au în nume componenta ”Târgu”: în timp ce în județul Gorj regăsim municipiul Târgu Jiu, în județul Mureș autoritățile folosesc scrierea cu ”î” în cazul municipiului Tîrgu Mureș”, mai arată publicaţia menţionată.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: