spot_img
31.3 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăActualitateCinci persoane prinse în timp ce lucrau „la negru“ de inspectorii de...

  Cinci persoane prinse în timp ce lucrau „la negru“ de inspectorii de muncă

  Cinci persoane au fost depistate în timp ce munceau „la negru“ în luna iulie în județul Gorj.

  „Inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă au depistat în perioada menționată, 5 persoane prestând muncă nedeclarată, respectiv neavând încheiate în prealabil contracte individuale de muncă, fiind aplicate amenzi în valoare 100.000 lei.

  În această perioadă, inspectorii de muncă cu atribuții de control în domeniul relațiilor de muncă au depistat 2 cazuri de muncă subdeclarată la un angajator, fiind aplicată o amendă contravențională în valoare totală de 20.000 lei.

  Totodată, cu ocazia controalelor efectuate la angajatori, inspectorii de muncă au informat atât persoanele  găsite la lucru cu ocazia  efectuării controlului inopinat la locul de muncă al angajatorului verificat, cât și reprezentantul angajatorului, asupra dezavantajelor folosirii muncii nedeclarate, precum și consecințele pe care le produce munca nedeclarată. De asemenea angajatorii au fost informați despre munca subdeclarată care este reglementată de articolul 15^2, din Legea 53/2003 Republicată cu modificările și completările ulterioare, munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.

  Au fost trimise către angajatori un număr de 24 scrisori de notificare întocmite în vederea informării în scop preventiv cu recomandarea de a consulta şi de a respecta legislaţia în domeniul relațiilor de muncă“, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.

  Amenzi de peste 600.000 de lei

  Inspectorii de muncă  au efectuat, pe parcursul lunii iulie, 182 controale, din care 129 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relațiilor de muncă, iar 53 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.

  „În urma acțiunilor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în cuantum de 632.000 lei, din care 148.500 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă și 483.500 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă. Au fost dispuse 358 măsuri de intrare în legalitate“, au mai transmis reprezentanții ITM Gorj.

  42 de reclamații au fost înregistrate, luna trecută, la sediul ITM Gorj.

  „Rezultatele din domeniul relațiilor de muncă, în special numărul ridicat al persoanelor depistate fără forme legale de angajare, ne determină să păstrăm standardele de calitate ale actului de control și indicatorii acestuia. Vom face în continuare toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către angajatori a prevederilor legale în domeniile de competență”, a spus George Octavian Romanescu, inspector-șef  al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gor.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: