spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
marți, iunie 6, 2023
Altele
  AcasăActualitateCum a reușit un tânăr arhitect din Târgu Jiu să aibă costuri...

  Cum a reușit un tânăr arhitect din Târgu Jiu să aibă costuri zero cu căldura

  Arhitectul Alexandru Hortopan, din Târgu Jiu, a găsit o soluție ingenioasă de a scăpa de facturile mari cu încălzirea pe perioada de iarnă. Acesta şi-a dotat locuinţa, construită pe malul barajului de acumulare de pe râul Jiu, cu pompe de căldură, care funcţionează cu ajutorul energiei electrice, iar de curând locuința beneficiază de energie electrică de la un sistem de panouri fotovoltaice.

  „Iarna trecută am reuşit să am costuri foarte mici cu încălzirea locuinţei, de până în 1.000 de lei, în condiţiile în care nu aveam panourile solare. Am încheiat în urmă cu puţin timp contractul de prosumator cu furnizorul de energie electrică. În felul acesta, nu a mai fost nevoie să îmi achiziţionez acele baterii de captare a energiei electrice şi energia electrică produsă de aceste panouri intră direct în reţea. Vara produc clar mai mult decât consum, iar la iarnă ceea ce consum se va compensa cu energia electrică produsă în plus. Eu sper să ajung la costuri zero sau chiar să primesc bani pentru energia electrică pe care o produc“, a spus Alexandru Hortopan.

  Investiție de 10.000 de euro

  Investiţia în panourile fotovoltaice s-a ridicat la suma de 10.000 de euro. „Investiţia este de aproximativ 1.000 de euro pe Kilowatt. Eu am pus un sistem de 10 KW, care cred că este mai mult decât suficient pentru locuinţa mea. Am preferat să le pun pe o platformă la sol, deoarece mai trebuie curăţate ca să capteze cât mai bine razele soarelui şi, în cazul în care se aflau pe acoperiş, aş fi ajuns mult mai greu la acestea“, a relatat Alexandru Hortopan.

  Casă cu un nivel ridicat de eficienţă energetică

  Arhitectul a spus că locuinţa, în suprafaţă de aproape 400 metri pătraţi, este construită pentru a avea un grad ridicat de eficienţă energetică: „Spre acest sistem trebuie să ne îndreptăm şi am observat că, de când au început să crească preţurile la gaze şi energie electrică, oamenii sunt mult mai atenţi la modul în care îşi construiesc casa şi la gradul de eficienţă termică. Eu mi-am construit casa cu un zid de 40 de centimetri, cu 10 cm izolaţia, cu faţadă ventilată. Prietenii mă sfătuiau atunci să nu arunc banii, iar acum toţi spun cât de bine este să ai o casă eficientă energetic“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: