spot_img
13.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăActualitateCum ne ferim de mâncarea periculoasă, de Paște

    Cum ne ferim de mâncarea periculoasă, de Paște

    În scopul de a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și de a preveni apariția de toxiinfecții alimentare, în această perioadă, în care consumul anumitor alimente crește considerabil, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a emis câteva recomandări utile.

    Atenție la produsele alimentare

    Inspectorii sanitar-veterinari atenționează populația, pentru perioada cumpărăturilor de Paşte:

    – să achiziționeze produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă. Atât carnea, cât şi celelalte produse de origine animală, sau non-animală, care sunt cumpărate din aceste spaţii şi unităţi au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un risc pentru sănătatea publică;

    – persoanele care manipulează şi comercializează toate aceste produse trebuie să fie sănătoase şi să poarte haine curate;

    – este preferabil să se respecte măsurile minimale de distanțare și protecție, având în vedere că pandemia de COVID-19 încă evoluează la nivel global.

    Certificat de sănătate publică veterinară pentru carnea de miel

    De asemenea, reprezentanții DSVSA Gorj oferă o serie de sfaturi și cu privire la achiziționarea cărnii de miel sau ied: „Carnea şi organele de miel/ied trebuie neapărat să fie însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară care să ateste faptul că acestea sunt admise pentru consumul public.

    Carnea care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marcă de sănătate ovală cu următoarele inscripţii: denumirea ţării de provenienţă (scrisă cu majuscule sau codul ISO); numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară a ţării de provenienţă; abrevierea Comunităţii Europene.

    Carnea obţinută prin sacrificarea (la cererea consumatorului) în locurile special amenajate are o ştampilă rotundă cu următoarele inscripţii: „ROMÂNIA”; indicativul judeţului; numărul de autorizare al unităţii; numărul de identificare al medicului veterinar care supraveghează unitatea; CONTROLAT SANITAR-VETERINAR”.

    Ouăle trebuie achiziționate din locuri supravegheate sanitar-veterinar

    Ouăle roșii vor fi nelipsite din orice casă de sărbătorile pascale.

    Medicii veterinari recomandă cumpărarea acestora din locuri supravegheate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

    „Acest lucru este obligatoriu, deoarece, astfel, aveţi garanţia că ouăle provin de la păsări sănătoase (din ferme autorizate şi controlate), au fost transportate şi sunt depozitate în condiţii adecvate de igienă şi temperatură“, a mai informat DSVSA Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: