spot_img
Altele
    AcasăActualitateDe frica pestei, gorjenii mănâncă din supermarket

    De frica pestei, gorjenii mănâncă din supermarket

    Gorjenii, îndemnați să nu mânânce carne de porc netestată. Autoritățile sunt în alertă și fac controale pentru a evita comercializarea porcilor, în această perioadă. Dincolo de pandemia de coronavirus există peste 50 de focare de pesta porcină care nu permit comerțul ca în alți ani. Măsurile luate îi nemulțumesc pe crescătorii de porci care susțin că sunt pe pierdere.

    În județul Gorj, în perioada sărbătorilor de iarnă, vor fi sacrificați peste 15 mii de animale. Autoritățile fac apel la populație să nu sară peste testul de trichineloză.“În general, în Gorj, porcul este crescut în exploatațiile non-profesionale, pentru consumul familiei. Chiar și așa recomandarea noastră este ca acel animale să fie examninat înainte de medicul veterinar, dacă proprietarul are vreun dubiu asupra sănătății animalului, după care să meargă cu o probă de trichina pentru efectuarea examenului trichinoscopic pentru a consuma în siguranță carnea și a Evita îmbolnăvirea. În acest moment avem 57 de focare active în 31 localități, care, din păcate, evoluează continuu. Motiv pentru care tot județul Gorj este într-o zonă de restricții, în sensul că nu se poate practica comerțul cu porc”, a transmis Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

    Pagube

    În teritoriu decizia de suspendare a vânzărilor îi nemulțumește pe crescătorii de animale. Cei mai mulți susțin că sunt pe pierderi. “Am vândut anul trecut peste 80 de capete de porc. Anul acesta nu am reușit să dăm decât 10. Cel mai mare are 300 kilograme, cel mai mic 100 kilograme. Nu avem cui să-I vindem. Este greu dar ce să facem?! Dacă știam cum evoluează lucrurile nu creșteam atâția “, a declarat un crescător din Florești.

    Cumpără la kil

    Pe de altă parte, cumpărătorii din oraș nu mai duc grija porcului. Cei mai mulți spun că vor cumpăra o bucată sau două de carne pentru a pune pe masa de sărbători. “ Sincer, nu duc grija cărnii de porc. Voi cumpăra, că așa este tradiția dar, noi, cei de la oraș, demult nu mai avem grija porcului. Vedeți că sunt pline magazinele de carne de porc, ce să facem dacă nu avem altă variantă, nu toată lumea poate sacrifice porcul“, a transmis un târgujian.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: