Autoritățile competente au centralizat recent numărul de beneficiari ai Legii nr. 197 și Legii nr. 74, care reglementează condițiile speciale de muncă din sectoarele minier și energetic. Ambele acte normative au fost valabile până la începutul lunii septembrie, completând cadrul juridic al vechii legi a pensiilor. Totuși, părți semnificative din Legea nr. 197 au fost integrate în noua Lege a pensiilor, astfel încât anumite avantaje pentru pensionare au fost păstrate. Printre acestea se numără reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare, un beneficiu considerabil pentru lucrătorii din aceste sectoare. Cu toate acestea, liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia au subliniat că, deși condițiile pentru pensionare au fost menținute, cuantumul pensiilor va fi mai mic decât cel prevăzut de reglementările anterioare.
Potrivit caselor de pensii, până în prezent, aproximativ 15.300 de persoane beneficiază de drepturile acordate de aceste două legi. De asemenea, pensiile acordate au fost considerabile, având în vedere aplicarea acestor acte normative speciale. Cu toate acestea, nu toate Casele de Pensii au aplicat uniform reglementările, ceea ce a dus la numeroase nemulțumiri în rândul beneficiarilor. De altfel, această lipsă de uniformitate în aplicarea legilor a fost unul dintre motivele principale pentru care s-au înregistrat mii de contestații în instanțele de judecată. Astfel, minerii și energeticienii care s-au pensionat, dar și cei care nu au primit încă deciziile de pensionare, s-au văzut nevoiți să apeleze la avocați, iar acum se află în proces cu autoritățile competente.
„Sunt 15.300 de beneficiari ai Legilor 197 și 74 și nu este deloc un număr mic. Creșterile au fost de 600 – 800 de lei la fiecare pensie. Unii salariați au ieșit din sistem cu pensii însemnate, față de celelalte categorii de salariați. Este și activitatea prestată în condiții deosebite și este justificat acest lucru.”, a menționat Mihai Weber, deputat de Gorj.