Doar două obiective din județul Gorj au documentația completă necesară pentru finanțarea lucrărilor de consolidare seismică. Potrivit ministrului Cseke Attila în Gorj, sunt incluse la finanțare 7 obiective de investiţii, pentru care nu s-a transmis documentaţia necesară finanţări, şi sunt doar 2 unităţi de învăţământ care au contract de finanţare, la Glogova și Jupânești. În Capitală sunt finanţate câteva blocuri de locuinţe şi clădiri ale unor instituţii de învăţământ.
Potrivit ministrului, șapte obiective din județ – cinci școli și două instituții culturale – se află în lista de sinteză, având documentația incompletă. „Statul român are patru programe de investiții pentru consolidare seismică, cu un buget record în 2025 de 7,5 miliarde lei, aproximativ 1,5 miliarde euro. Putem efectua plăți de peste 800 milioane lei pentru lucrări executate”, a declarat Cseke.
Ministrul a făcut un apel către autoritățile locale să depună documentațiile necesare și a subliniat că există toate premisele instituționale pentru derularea cu succes a programului – platformă digitală, buget și proceduri transparente.
Practic, la doi ani de la producerea cutremurelor din judeţul Gorj şi la 48 de ani de la producerea unuia dintre cele mai mari cutremure din România, în 1977, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, reiterează: ministerul finanţează consolidarea seismică a clădirilor.
„Fac un apel ferm către beneficiarii acestor programe de finanţare ale Ministerului Dezvoltării, autorităţile locale, să ceară bani pentru expertiza seismică a clădirilor şi pentru consolidarea acestora. Ministerul plăteşte integral lucrările” – a subliniat Cseke Attila.
După cum este cunoscut, unul dintre obiectivele prioritare ale Ministerului Dezvoltării vizează reducerea riscului seismic şi creşterea siguranţei cetăţenilor, în condiţiile în care efectul unui cutremur puternic ar avea un impact major nu doar asupra construcţiilor, ci şi asupra populaţiei şi economiei naţionale.