spot_img
30.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăActualitateInfluența factorilor de mediu asupra mortalității

  Influența factorilor de mediu asupra mortalității

  Mortalitatea va crește tot mai mult în perioada următoare ca urmare a factorilor de mediu. Acesta este avertismentul medicilor specialiști.

  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. „Criza climatică este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. În același timp, criza climatică este și o criză de sănătate.

  Schimbările climatice afectează factorii determinanți sociali și de mediu ai sănătății: aer curat, apă curată, hrană suficientă, locuințe sigure.

  Între anii 2030 și 2050, se preconizează că schimbările climatice vor duce la aproape 250.000 de decese suplimentare pe an din cauza malnutriției, malariei, diareei și stresului termic. Zonele fără o infrastructură sanitară bună, mai ales în țările în curs de dezvoltare, vor fi cel mai puțin capabile să se pregătească și să facă față fără asistență“, arată dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie la Cabinetul de Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

   

  „Calitatea aerului atmosferic influențează indicatorii specifici de sănătate“

   

  Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin extinderea opțiunilor de transport, alimente și energie, poate duce la îmbunătățirea sănătății.

  „În ultimii 50 de ani, activitățile umane, în special arderea combustibililor fosili, au eliberat cantități suficiente de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră pentru a capta mai multă căldură în straturile inferioare ale atmosferei și pentru a afecta climatul global. În ultimii 130 de ani, temperatura a crescut cu aproximativ 0,85°C la nivel mondial. În ultimii 25 de ani s-a înregistrat o încălzire de peste 0,18°C pe deceniu. Nivelul mării crește, ghețarii se topesc și tiparele precipitațiilor se schimbă.

  Evenimentele meteorologice extreme cresc în intensitate și frecvență. Temperaturile arzătoare contribuie direct la mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare sau respiratorii, în special în rândul vârstnicilor. În timpul valului de căldură din vara lui 2003 în Europa au fost înregistrate peste 70.000 de decese suplimentare. Calitatea aerului atmosferic influențează indicatorii specifici de sănătate. Urmărirea evoluției acestor indicatori ne oferă o viziune asupra impactului poluării atmosferice asupra stării de sănătate a populației“, consideră medicul specialist.

  Nivelul poluanților din aer exacerbează bolile cardiovasculare și respiratorii și crește odată cu temperatura. Concentrațiile de polen și alți aeroalergeni sunt, de asemenea, mai mari la căldură extremă. Ei pot declanșa crize de astm, boală de care suferă aproximativ 300 de milioane de oameni. Creșterea temperaturilor este de așteptat să sporească povara acestei boli.

  „Schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea, iar profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume răspund la daunele provocate sănătății de această criză“, a ami transmis medicul Cristina Cornoiu.

  Campania ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Gorj. Scopul campaniei constă în informarea cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține oamenii și planeta sănătoși.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: