În afară de pacienții diabetici, există și o altă categorie de pacienți care trebuie să fie atenți la ceea ce mănâncă de sărbători și anume pacienții cardiaci și cei cu afecțiuni hepatice. În aceste cazuri, acești pacienți trebuie să aibă grijă la alimentele bogate în grăsime și vorbim aici în primul rând de carne, deoarece nu lipsește de pe masa de Crăciun, fiind folosită atât la friptură, la sarmale, piftie, dar și la alte produse.
„Pacienții cardiaci și cei hepatici ar trebui să evite consumul de carne de porc și să o înlocuiască cu carnea de curcan, de pui, de pește, iar în cazul în care chiar se dorește consumul ei, este de preferat să se consume carne cu conținut redus de grăsime cum este mușchiul și să se evite consumul de alimente bogate în grăsimi cum sunt slănina, cârnații, toba și chiar maioneza. Este de preferat să se folosească o maioneză dietetică cu iaurt și cu un conținut mai redus de gălbenuș de ou.
Pacienții cardiaci trebuie să aibă mare grijă și la consumul de sare, deoarece foarte multe din preparatele de sărbători o conțin, iar consumul lor are impact negativ asupra inimii, cu creșterea valorilor tensiunii arteriale și a activității inimii, dar și asupra întregului aparat cardio-vascular și implicit asupra întregului organism“, a mai spus Alina Boantă.
Este important să avem grijă ce mâncăm de sărbători pentru a putea preveni dezechilibrele ce pot apărea, atât din punct de vedere metabolic-în special diabetul zaharat, dar și din punct de vedere cardiac și hepatobiliar.