Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a fost prezentă în județul Gorj de Ziua Națională Constantin Brâncuși. Aceasta a fost prima dată la Hobița, locul nașterii lui Brâncuși și a văzut atât Casa memorială „Constantin Brâncuși“, cât și casa care conține elemente originale din locuința adevărată în care s-a născut marele sculptor.
„Am început această frumoasă zi acasă la Brâncuși la Hobița alături de domnul primar și comunitatea locală. nu am vrut să spun că merg acolo, dar am vrut să fac datoria ca orice cetățean și ca orice alt cetățean care a dorit să aducă un omagiu lui Constantin Brâncuși. Am simțit comunitatea locală unită. (….)
Am fost și am văzut și eu locația din exterior și este într-o stare deplorabilă și acolo am decis alături de domnul primar și persoanele care ne-au însoțit de a invita Comisia națională a monumentelor istorice pentru că dânșii s-au confruntat cu anumite probleme. Trebuie obținute anumite documente de clasificare, din câte am înțeles, și apoi să înceapă următoarea etapă de recuperare și punere în valoare. Din acest motiv intenționez să fiu alături la Hobița alături de această comisie formată din experți. Este important ca această comisie să se întrunească în teritoriu ca să cunoască cât mai bine problemele“.
Proiectul de restaurare al operelor lui Brâncuși bate pasul pe loc
Proiectul de restaurare al operelor lui Brâncuși bate pasul pe loc de aproximativ trei ani la Institutul Național al Patrimoniului (INP).
Oana Zaharia, managerul INP, spune că de trei ani se încearcă fără rezultat să se scoată la licitație proiectarea restaurării, lipsa de soluții din parte conducerii acestui institut fiind evidentă: „Institutul Național al patrimoniului a elaborat documentația pentru conservarea componente artistice a ansamblului monumental Constantin Brâncuși, însă în ultimii doi ani am lansat procedura de 3-4 ori de licitație, dar nu am avut ofertanți la niciunul dintre aceste apeluri. Am revizuit documentația chiar de două ori și acum suntem în poziția în care luăm în considerare în acest an lansarea unui concurs de soluții internațional pentru intervenția de conservare a componentei artistice. Este foarte important să existe lucrări de mentenanță cu caracter regulat, care sunt absolut necesare pentru întreținerea conservarea punerea în valoare a operei marelui sculptor. Pentru mentenanță lucrăm împreună cu primăria Târgu Jiu, pentru ai susține În aceste lucrări de mentenanță din punctul de vedere al specialiștilor pe care institutul îi are și reprezentarea în comisia monumentelor istorice pentru că este nevoie de un aviz pentru aceste intervenții. Bugetul trebuie revizuit în funcție de studiile care vor fi făcute. La nivelul anului 2022, să alocată pentru alocare se ridica undeva la 340.000 RON.
Am scos la licitație componentele artistice la operele din piatră din anul 2022“.
Ministru: „Ne gândim în fiecare zi să achiziționăm Cumințenia Pământului“
Ministrul Culturii spune că se gândește în fiecare zi la achiziționarea Cumințeniei Pământului, una dintre lucrările de referință ale lui Brâncuși, iar locul perfect pentru a fi expusă este orașul Târgu Jiu: „Este de datoria noastră ca anul următor 2026 să fie un an memorabil pentru județul Gorj, pentru Târgu Jiu și cred că împreună putem face ca acest an să fie unul important pentru promovarea operei Constantin Brâncuși la nivel național și internațional.
Ne gândim în fiecare zi să achiziționăm Cumințenia Pământului și sper să identificăm și modalitatea legală și sursele de finanțare. Am avut discuții cu autoritățile locale cu domnul președinte al Consiliului Județean și cu domnul primar. Sperăm să se realizeze această achiziție. Unde credeți că este cel mai potrivit loc să fie pusă? Acasă, aici în județul Gorj“.