spot_img
16.9 C
Târgu Jiu
joi, iunie 13, 2024
Altele
  AcasăActualitateNoi busturi pentru soții Tătărescu! De data această cu respectarea legislației în...

  Noi busturi pentru soții Tătărescu! De data această cu respectarea legislației în vigoare

  Concurs național pentru realizarea unui monument închinat soților Tătărescu. Viceprimarul Adrian Tudor intenționează să ceară bani colegilor din Consiliul Local pentru realizarea unor noi opere de artă.

  Viceprimarul Adrian Tudor lucrează la un proiect de hotărâre care vizează finanțarea unui concurs menit să ducă la realizarea unui monument închinat soților Tătărescu, la Târgu Jiu. „Familia Tătărescu merită să aibă un monument închinat fie că vorbim de o compoziție de busturi, de un monument, sau de o statuie pe raza Municipiului Târgu Jiu. Au făcut atât de multe lucruri și cred că atât de puțină recunoștință le-a fost adusă. Însă, pentru a nu repeta ceea ce s-a întâmplat trebuie să respectăm legislația în vigoare. Și, atunci, propun ca în Consiliul Local, în bugetul din 2019, să se aloce fonduri pentru organizarea unui concurs la nivel național și să alegem o propunere pentru a avea un monument închinat familiei Tătărescu în municipiul Târgu Jiu.  Nu știm o sumă exactă încă discutăm pe acest aspect. Dacă vorbim de simple busturi e o sumă, dacă vorbim de un monument este o altă sumă. Important este să avem prevăzuți banii. O să vorbim cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, să-i rugăm să organizeze acest concurs de idei  și să alegem împreună ceea ce ar fi cel mai frumos pentru noi toți. Nu am renunțat la ideea de a copia în bronz bustul doamnei Arethia Tătărăscu realizat de Milița Petrașcu, lucrarea care se află  în patrimoniul Muzeului Județean”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor.

  Locația

  În ceea ce privește locația, acest aspect ar trebui să fie stabilit ulterior. „Vorbim de respectarea legislației care avizează inclusiv locul în care monumentul ar trebui să fie amplasat. În Parcul care poartă numele Arethia Tătărescu ar fi o variantă, însă, în funcție de dimensiunile monumentului nu știu dacă acesta este pretabil”, a mai declarat alesul.

  Date jos fără explicații

  În urmă cu şapte ani, în Târgu Jiu, au fost amplasate bustul fostului premier al României Gheorghe Tătărescu, şi al soţiei acestuia, Arethia. Ulterior cele două operele au fost date jos pe motiv că bustul doamnei ar fi fost prea generos. De la Târgu Jiu cele două busturi au fost mutate în comuna Vladimir, unde se regăsesc și în prezent.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!