spot_img
19.7 C
Târgu Jiu
joi, septembrie 28, 2023
Altele
  AcasăActualitatePasajul de migrație pentru pești, construit pe râul Gilort

  Pasajul de migrație pentru pești, construit pe râul Gilort

   

  Pasajul de migrație pentru pești de la Târgu Cărbunești a fost finalizat. Acesta va permite migrația în amonte pe râul Gilort, în vederea reproducerii, a numeroase specii de pești amenințate cu dispariția.

  Realizarea acestui pasaj face parte dintr-un amplu proiect ( Fish for Life) derulat de APM Gorj și co-finanțat de Comisia Europeană, cu o valoare de 1,5 milioane de euro, care presupune lucrări unice în România pentru refacerea biodiversității;

  „Un pasaj  ce va permite migrația peștilor pe râul Gilort a fost finalizat după lucrări care au durat 6 luni. Pasajul a fost realizat la pragul deversor de la podul din Târgu Cărbunești, de pe DN67B, în cadrul Proiectului Fish for Life, derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, cu finanțare europeană prin  Programul LIFE Nature.

  Pragul deversor existent la podul de la Târgu Cărbunești avea o înălțime de aproape 4 m și a fost construit pentru a asigura stabilitatea podului în caz de viituri. Acesta a devenit însă o barieră imposibil de traversat de către pești în încercarea lor de a migra în amonte pentru reproducere, fapt ce a condus la diminuarea populației de pești de pe Gilort. Mai mult, una dintre specii (scobarul) dispăruse în totalitate în amonte de pragul de la Târgu Cărbunești“, se arată într-un comunicat de presă al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj.

   

  Un alt pasaj va fi realizat în comuna Albeni

   

  Pe lângă pasajul de la Târgu Cărbunești care a fost deja finalizat, un alt pasaj va fi realizat în localitatea Albeni, la pragul de la podul din localitate. Acesta se află în faza de proiect tehnic.

  „Cele două pasaje reprezintă doar o parte din lucrările planificate în cadrul Proiectului Fish for Life. Pentru refacerea biodiversității în zonă vor fi realizate plantări de arbori de-a lungul apei pe o suprafață de 3 ha, lucrări programate să înceapă în această primăvară. În plus, vor fi realizate zone de refugiu și reproducere pentru pești pentru o mai bună distribuție a habitatelor,  lucrări care vor avea și rol de stabilizare a malurilor, apelând la tehnologii bio-inginerești, folosite pentru prima dată în țara noastră. Localnicii din zonele selectate și-au dat acceptul pentru realizarea acestor lucrări întrucât vor conduce la protejarea terenurilor aflate de-a lungul Gilortului, afectate deja de eroziunea apelor“, se mai arată în comunicatul de presă.

   

  Ce specii de pești vor fi protejați

   

  Prin intermediul acțiunilor derulate în cadrul Proiectului Fish for Life vor fi  protejate în mod direct patru

  Patru specii de pești aflate în pericol vor fi protejate în mod direct prin acțiunile derulate în cadrul Proiectului Fish for Life: chișcarul, porcușorul de nisip, mreana vânătă și dunărița. De asemenea, în mod indirect vor fi protejate și alte specii: vidra, buhaiul de baltă cu burta galbenă, egreta și alte păsări de apă.

  „Prin implementarea acestui proiect se va realiza repopularea în mod natural a  zonei cu specii de pești valoroși din punct de vedere economic ( scobarul), în beneficiul comunităților locale, al ecoturismului și al pescuitului sportiv.

  Proiectul Fish for Life (Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort) a debutat în luna septembrie 2017, este co-finanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE Nature, având o valoare totală de aproximativ 1,5 milioane de euro. Proiectul este implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj în parteneriat cu Invisible Nature și Universitatea din București, în  situl Natura 2000 Râul Gilort. Fish for Life își propune să refacă conectivitatea râului Gilort, culoarele de migrație și habitatele pentru speciile de pești reofili (specii ce trăiesc în ape curgătoare.)“, au mai transmis reprezentanții APM Gorj.

   

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: