spot_img
8.3 C
Târgu Jiu
duminică, martie 3, 2024
Altele
  AcasăActualitatePopulația județului Gorj s-a redus! Zeci de mii de gorjeni au murit...

  Populația județului Gorj s-a redus! Zeci de mii de gorjeni au murit sau au plecat

  oameni-pe-strada1-1În ultimii 20 ani, populaţia judeţului s-a redus cu 5,72%, înregistrând un ritm de declin mai mic raportat la nivel naţional, spun datele statistice. Potrivit prognozelor demografilor, judeţul Gorj ar mai putea pierde alte 15% din populaţia actuală. Îmbătrânirea populației este un fenomen îngrijorător, de asemenea.

  Într-un document postat pe site-ul Consiliului Județean Gorj se spune că la baza acestei evoluţii au stat atât scăderea natalităţii (de la 15% în 1990 la 7,2% în 2015) cât şi un intens proces migraţional. Ca urmare a sporului natural negativ, populaţia judeţului Gorj a scăzut cu aproape 20 de mii de persoane, partea cea mai mare a declinului datorându-se însă soldului puternic negativ al migraţiei interne şi externe. Pe lângă scăderea populaţiei, un alt motiv de îngrijorare este degradarea continuă a structurii pe vârste, datorată procesului de îmbătrânire a populaţiei, ceea ce semnifică faptul că grupele tinere de vârstă se vor diminua, în schimb cele de vârstă înaintată vor creşte. „Populaţia după domiciliu la data de 1 ianuarie 2016 a judeţului Gorj era de 366.261 locuitori. Populaţia feminină este majoritară: ea reprezintă 50,43 % din populaţia după domiciliu (184.739 persoane). Faţă de situaţia existentă la recensământul din 2011, populaţia după domiciliu a scăzut cu 10.939 persoane. Această scădere este mai accentuată în rândul persoanelor de sex feminin, care s-a redus cu 5.813 persoane”, potrivit raportului statistic.

  Unele comune se depopulează

  În municipii şi oraşe locuiesc 48,61 % din totalul populaţiei după domiciliu la 1 ianuarie 2016. Faţă de situaţia de la recensământul din 2011, ponderea populaţiei după domiciliu din mediul urban a crescut cu 1,3 puncte procentuale în detrimentul mediului rural. Populaţia după domiciliu a localităţilor urbane din judeţul Gorj la data de 1 ianuarie 2016: în comune trăiesc 188.212 persoane, reprezentând 51,38 % din totalul populaţiei cu domiciliu în județul Gorj. Analizate în profil teritorial, evoluţiile demografice mai sus amintite se desfăşoară în mod diferit. Specialiștii spun că, în Gorj, există zone cu un puternic dinamism economic şi social-aici fiind dat ca exemplu municipiul Târgu-Jiu, în care numărul populaţiei creşte, menţinându-se o structură echilibrată pe grupe de vârstă, în timp ce unele comune suferă un proces accelerat de îmbătrânire şi depopulare.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: