spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitatePovestea bătrânei care lucrează la 83 de ani ca femeie de serviciu...

    Povestea bătrânei care lucrează la 83 de ani ca femeie de serviciu la o grădiniță. „Cât o să mai am zile o să lucrez“

    Tanti Sofia are 83 de ani și lucrează ca femeie de serviciu la grădinița din satul Leurda, care aparține de municipiul Motru. Vine la serviciu în fiecare dimineață la ora 5.00 și primul lucru pe care îl face este focul în soba care încălzește sala în care învață copiii. Este angajată pe două ore, dar octogenara stă la grădiniță cât este nevoie. La ora 8,00 când copiii și educatoarea vin la grădiniță, totul este pregătit, iar tanti Sofia pleacă acasă.

    Sofia Chiţoran este angajată de 40 de ani la grădinița din sat. „Mă scol şi fac curat la copii, pentru că mi-au fost dragi copiii, sunt mici, frumoși şi curaţi. Îmi mai spun şi câte o poezie. Îi mai întreb şi câte degete au la o mână. Pot să mai muncesc. Cât o să mai am zile o să lucrez. De dimineaţa, la ora 5,00, când ajung, fac focul, după care mă apuc şi mătur mochetele. Apoi, ud mătura şi dau ca să nu fie praf. Şterg măsuţele cu scăunelele. Mai fac curat şi prin curte, la locul de joacă. Apoi, aştept să vină copiii“, ne povesteşte octogenara.

    Bătrâna câştigă 440 de lei, la care se adaugă o pensie de 600 de lei pentru că a muncit la CAP

    Tanti Sofia se simte în putere. Nu se plânge de nimic, deși merge sprijinită într-un ciomag. Ea are grijă de unul dintre fiii săi, pentru că suferă de epilepsie: „Mă mai dor rinichii atunci când răcesc, dar în rest nu mă doare nimic. Mă mai dor picioarele, dar am avut un accident. M-a lovit cineva cu bicicleta. Lucrez la grădiniţă din anul 1979“. Tanti Sofia are trei copii, dintre care unul este pensionar. Ne spune că locul său de muncă nu-i tentează pe ei tineri: „Nu vin tinerii să lucreze în locul meu, pentru că salariul este mic. Până acum am primit 340 de lei. Acum, de curând, s-a făcut 440 de lei. Tineretul nu vine pe banii aceştia. Mai am o pensie de la CAP. Mă ocupam cu mulsul vitelor. Aveam 25 de vaci. Anul ăsta s-a făcut pensia 600 de lei. Am avut 300 de lei“.

    Îi iubește pe copii

    Femeia de serviciu de 83 de ani este încântată de copii. Energia și frumusețea lor îi dau puterea de a continua. „Când au venit copii mai mici, ziceau: «Mă, asta ce e? Mamaie? Babă?». Le-am spus că sunt mamaia lor. Copiii îmi fac o bucurie când îi văd mici şi frumoşi. Toţi copiii îmi sunt la suflet“.

    Mulţi dintre ei o respectă şi o salută şi după ce ajung la maturitate: „Mulţi copii îşi mai aduc aminte de mine când ajung oameni oameni mari. Mă salută şi mă respectă, dar eu nu îi mai cunosc. Îmi spun că le pare bine că mai sunt la grădiniţă“.

    Respectată de copii

    Tanti Sofia a căpătat experiență și știe să lucreze cu cei mici. Bătrâna ne povestește cum a rezolvat o situație complicată, iar băiețelul năzdrăvan de atunci îi poartă și acum un mare respect: „Copilul inginerului Bălan se juca. A venit o fetiţă şi a dat cu ea de tocul uşii. Îi curgea sânge. Am luat-o, am pus-o pe masă, am luat apă şi am curăţat-o. Lui nu i-am zis nimic, pentru că unui copil dacă-i spui ceva se înfurie şi el. Acum, să mă pomenesc cu băiatul ăsta, care lucrează în Anglia, că vine cu ciocolate şi diferite dulciuri. A venit şi anul trecut“.

    „M-a uimit şi este un bun exemplu pentru toţi“

    Educatoarea Marcela Udrea are numai cuvinte de laudă la adresa bătrânei: „Este un caz unic. Lucrez n a eastă unitate de cinci ani şi am găsit-oi aici. Tanti Sofia este o femeie punctuală şi şi-a făcut mereu datoria. Am ajutat-o şi noi la băgatul lemnelor în magazie. La vârsta dânsei, îşi face datoria“.

    Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru, spune că tanti Sofia este un exemplu: „La solicitarea doamnei educatoare cu privire la realizarea de diferite reparaţii la această grădiniţă, am vrut să vin şi să văd despre ce este vorba. Zilele trecute, am venit de dimineaţă să văd despre ce este vorba şi am găsit-o pe doamna Sofia, în timp ce mătura aleile. Am întrebat-o ce face şi mi-a spus că se ocupă cu curăţenia. Este plătită în regim forfetar, două ore pe zi, pentru activitatea de cureţenie cu o sumă modică. M-a uimit şi este un bun exemplu pentru toţi. Cu toate acestea,  nu a refuzat să vină chiar mai multe ore şi seara ca să facă focul pe timpul iernii. Participă şi la îngrijirea florilor şi a pomilor. Este foarte sprintenă, lucidă, cu responsabilitate şi cu multă dragoste pentru copii“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: