spot_img
21.5 C
Târgu Jiu
luni, septembrie 25, 2023
Altele
  AcasăActualitateProduse alimentare cu iz de scandal

  Produse alimentare cu iz de scandal

  Tensiuni la şedinţa organizată pe baza discuţiilor, privind proiectul de distribuire a alimentelor acordate de Uniunea Europeană, prin programul PEAD, între primari şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Cu toate că la începutul şedinţei, lucrurile păreau a se desfăşura normal, situaţia a degenerat, primarii fiind nemulţumiţi de măsurile luate privind programul, care debutează la începutul lunii august.

  În conformitate cu prevederile Art. 3, Alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 600/13.05.2009, cele mai defavorizate categorii de persoane, beneficiază de ajutoare alimentare, în cadrul programului PEAD, şi anul acesta. Primarii, chemaţi însă la discuţii, au ridicat diferite probleme cu care se confruntă în localitatea pe care o conduc, legate strict de acest program, fapt ce a deranjat autorităţile locale, prezente. Primarul localităţii Baia de Fier, Constantin Mihuţescu a ridicat problema discriminării, faptul că unii cetăţeni, care au o stabilitate din punct de vedere financiar, primesc aceste ajutoare iar alţii, care nu au nici un fel de venit, nu beneficiază de ajutoarele europene. „Sunt cetăţeni care au trei patru hectare de teren, sunt cetăţeni care au tractoare în curte, sunt cetăţeni care au trei-patru vaci şi câteva sute de oi şi primesc aceste ajutoare de la UE. După lege totul e bine, în schimb am o comunitate de rudari, care are o rablă de maşină în curte, nu-i putem da ajutor social şi nu poate fi trecut pe acest tabel, de beneficiari ai legii 416. Şi vă puneţi problema, ca şi noi, şi noi ştim ce facem pe acolo, că am avut destul de multe revoluţii pe tema aceasta. Când vede pe acela care are totul acasă, pleacă cu alimentele şi acela cu cinci copii şi 2000 de metri pătraţi în curtea casei nu poate să ia ajutor social. Ce facem cu acei oameni? Cred că aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la Polovragi şi multe alte comunităţi”, a declarat supărat edilul localităţii Baia de Fier. Preşedintele Consiliului Judeţean s-a arătat mâhnit de intervenţia primarului, declarând faptul că trebuie respectată legea, în forma actuală. „Trebuie respectat principiul acestui program şi dacă îţi permite acest program trece pe oricine. În viitor, acesta este un program elaborat nu la nivel local, nu de un partid, este un program elaborat de un organism european şi se aplică cu aceeaşi unitate de măsură, în toate ţările integrate în Uniunea Europeană”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

  Călinoiu: „Vom lua măsurile necesare…nu veniţi aici să faceţi propagandă”

  Şi primarul comunei Bengeşti-Ciocadia, Victor Geogia a fost în asentiment cu primarul localităţii Baia de Fier, spunând că nu este normal ca unii cetăţeni să primească şi alţii nu. „Cetăţenii vin şi ne acuză pe noi, zice, bine mă primare, nu m-ai trecut şi pe mine că ştiu că tu ai fost la poştă şi tu ai făcut tabelele pentru pensionari, sau la ajutorul social, noi suntem vinovaţii, dacă nu am trecut pe unul. Aşa cum spuneau şi colegii, ar trebui să semneze listele, cei care le întocmesc şi noi să le spunem atunci, nu-i primarul de vină”, a spus supărat primarul localităţii Bengeşti-Ciocadia. În replică, Ion Călinoiu a spus „Eu vreau ca la această întâlnire să lăsăm deoparte cine este vinovat şi cine nu. Hai să rezolvăm problema pe responsabilităţi. Având în vedere faptul că avem presa aici nu îşi face deloc bine să vadă cetăţenii şi să zică că primarul nu ţine deloc cu noi. Vom lua măsurile, în interiorul localităţilor, nu veniţi aici să faceţi propagandă”. Victor Geogia a expus şi problema distribuirii alimentelor, subliniind faptul că ar fi normal ca cetăţenii să primească în aceeaşi zi produsele, în mod echitabil.

  Produsele, depozitate în spaţii special amenajate

  Reamintim faptul că vor beneficia de aceste ajutoare alimentare, categoriile de persoane cele mai defavorizate: familiile şi persoanele singure care au stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj acordată potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, se află sub 400 lei/lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate. Anul acesta, prim programul PEAD, la nivelul judeţului Gorj se vor aloca aproximativ 1504 tone de produse alimentare, făină albă, mălai, paste făinoase, biscuiţi, orez. În ceea ce priveşte depozitarea produselor, Ion Călinoiu a specificat faptul că aceste depozite trebuie să fie conform normelor sanitare şi să respecte prevederile programului, impuse de finanţatorul european „Trebuie să existe spaţii de depozitare, foarte clare, nu le aruncă fiecare în nu ştiu ce birou, nu le aruncă fiecare în nu ştiu ce magazie de blane, un spaţiu tocmai cum prevede finanţatorul acestui program, încât să asigurăm păstrarea integrală, a produselor pe care le primim. Pe desfăşurarea fiecărui program, nu pot să nu apară disfuncţionalităţi, acestea nu se colectează, acestea se inventariază şi se iau măsurile corespunzătoare. Ne uităm foarte atent la ce înseamnă termenul de garanţie, ce înseamnă legea, în distribuirea produselor, ca într-o lună de zile să fie la om acasă, să nu stea în magazie”. De menţionat este faptul că distribuirea produselor alimentare va începe pe data de 8 august.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: