spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
  AcasăActualitateReușită pentru Serviciul de Salvamont

  Reușită pentru Serviciul de Salvamont

  Au reușit! După mai multe intervenții și solicitări, structurile Salvamont și Salvaspeo vor putea să utilizeze girofaruri pentru deplasare în regim prioritar pe drumurile publice, în caz de urgenţă. Camera Deputatului a adoptat legea imperativ necesară celor două entități. Deputatul Claudiu Manta a afirmat că, prin acest demers, a fost reparată o greșeală care poate face diferența dintre viață și moarte în cazul unui pacient.

  „Prin adoptarea de către Camera Deputaţilor a PLx 601/2014 am reuşit, în această săptămână, să îndreptăm o situaţie anormală din România, o situaţie care trena de ani de zile. Până acum, structurilor SALVAMONT şi SALVASPEO din ţara noastră le era interzisă folosirea mijloacelor de semnalizare acustice şi luminoase pentru deplasare în regim prioritar pe drumurile publice în caz de urgenţă. Până acum, echipele SALVAMONT şi SALVASPEO nu se puteau deplasa la accidente şi nu puteau transporta accidentaţi circulând pe drumurile publice în regim prioritar cu ajutorul mijloacelor de semnalizare acustică şi vizuală.
  Acest lucru s-a datorat necorelării legislaţiei – un act normativ asigura structurilor Salvamont caracterul de servicii de urgenţă şi permitea achiziţia de ambulanţe şi autospeciale de intervenţie, vehicule dotate prin construcţie şi omologate cu mijloace de semnalizare acustică şi vizuală, dar alt act normativ nu nominaliza SALVAMONT şi SALVASPEO între serviciile de urgenţă care au voie să le folosească. A fost singurul serviciu de urgenţă din România care s-a confruntat cu acest paradox – putea cumpăra şi deţine vehicule de intervenţie şi transport accidentaţi, dar nu le putea folosi în acţiunile care impun regim de urgenţă. Ca şi deputat ales într-o circumscripţie cu o zonă montană importantă, frecventată de zeci de mii de turişti anual şi mă refer la Transalpina, m-am implicat activ în rezolvarea acestei probleme. Chiar dacă aparţin administrativ şi organizatoric administraţiei publice judeţene sau locale, structurile SALVAMONT şi SALVASPEO sunt şi acţionează ca servicii de salvare în regim de urgenţă şi se află în structura operaţională a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
  Cu toţii vrem un turism desfăşurat în cele mai bune condiţii şi care să atragă cât mai mulţi turişti, dar trebuie sa ţinem cont că una dintre aceste condiţii este asigurarea la cel mai înalt nivel profesional şi organizatoric al serviciilor de prim ajutor şi salvare a turiştilor”, a transmis deputatul PSD Claudiu Manta.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: