spot_img
16.4 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitateRomanescu, acuzat de fraudă. “A promovat cu niște cărți care nu există”

  Romanescu, acuzat de fraudă. “A promovat cu niște cărți care nu există”

  Două cărți scrise de primarul Municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, cele care i-au oferit titlul de conferențiar universitar sunt de negăsit. Edilul este acuzat de adversarii politici că a fost promovat în baza unor cărți care nu există. Cele două cărți ”Management” și ”Etica în afaceri” ar fi fost publicate în 2008 la Editura Universitaria din Craiova.

  Comisia de etică a UCB a demarat o anchetă în urma unei sesizări făcute de profesorul universitar Sorin Purec cu privire la cele două cărți. În urma verificărilor comisia a constatat că “se supune atenției o posibilă încălcare a unor norme de etică universitară și norme de conduită etică în cercetare științifică, corelată cu incertitudinea legată de existența a celor două cărți”. Oficialii Universității susțin că autorul nu a pus la dispoziție cele două cărți afirmând că nu le mai deține. În replica primarul se apără și spune că volumele respective au fost publicate pe cheltuiala proprie și că nu a păstrat niciun exemplar. “Am tipărit un anumit număr de exemplare. Cursurile mele se actualizează în fiecare an. Eu nu m-am dus, cât am fost profesorul al Universității Constantin Brâncuși, să predau aceeași teorie în fiecare an, pentru că lucrurile se modifică, sunt într-o continuă schimbare, și,este clar că trebuie să te adaptezi, ca profesor, la toate schimbările care apar permanent. Materialele mele au fost tipărite, reîmprospătate cu informații de actualitate. Se discută despre un subiect care a avut loc acum 13 ani. Nu am acele cărți pentru că nici nu m-a obligat cineva, vreodată, să mai dețin cărțile pe care le-am tipărit pe propria mea cheltuială. Eu le-am tipărit și pe unele le-am oferit, am pus câte două exemplare în cele două dosare de concurs, una a plecat la Ministerul Învățământului, una trebuia să rămână la nivelul Universității Constantin Brâncuși.  Sunt două dosare, două cutii în care am avut cele câte un exemplu din fiecare carte. Dacă nu se găsesc, nu cred că ar trebui să fie problema mea”, a transmis Marcel Romanescu.

  “În viața profesională a cam fraudat”

  Tot în raportul Comisiei de Etică al UCB este specificat faptul că ISBN-ul atașat celor două cărți este regăsit ca aparținând unui alt autor. Adversarii politici ai primarului cred că Romanescu a fost promovat în baza unor cărți al cărui autor nu este. Consilierul local Eduard Lădaru îl ironizează pe edil. “După ce termină de măsurat cei aproximativ 100 metri de asfalt pe care îi turnă pe pasarelă dl. primar Marcel Romanescu în 4 ani de mandat, poate verifică site-ul Universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu și vede acolo că, dl. primar Marcel Romanescu, despre care se spunea că este nu știu ce mare cadru didactic universitar, practic, a promovat cu niște cărți care nu există…mai mult decât atât, acesta și-a însușit ISBN-uri care nu sunt ale lui (cred că este și ceva fals intelectual pe-aci). Domnia sa a declarat că nici în biblioteca personală nu mai are cărțile respective…poftim?.cum așa?…păi nici măcar dvs. nu citiți ce scrieți, domnule primar? Vă dați seama cam ce face dl. primar cu banii din bugetul local?, dacă în viața profesională a cam fraudat…”, a transmis consilierul local Eduard Lădaru.

  UCB propune sancțiuni

  Și conducerea Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a ieșit cu precizări. ”A existat o sesizare de plagiat cu privire la o carte la care domnul Romanescu Marcel Laurențiu era coautor. Comisia de analiză numită de Senatul universitar a constatat că nu se putea discerne cui îi aparțin textele plagiate, cartea având trei autori și a încercat să o compare cu alte lucrări ale domnului Romanescu Marcel Laurențiu unde acesta era autor unic. Constatarea a fost că aceste lucrări nu se găsesc în bibliotecile universității și a fost învestită Comisia de Etică a UCB să cerceteze existența lucrărilor respective. Comisia de Etică a constatat că două cărți de autor nu se regăsesc înregistrate în bazele de date ale Bibliotecii Naționale și ale bibliotecilor cu drept de depozit, iar ISBN-urile declarate de domnul Romanescu Marcel Laurențiu aparțin altor cărți. Într-o situație similară se găsesc și alte lucrări ale domnului Romanescu Marcel Laurențiu. Pe acest temei, Comisia de Etică a UCB a propus sancțiunile de: – Retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită și suspendarea pe o perioadă de 5 ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare, de control sau ca membru în comisii de concurs în conformitate cu art. 11.1 din Legea 206/2004”, au transmis oficialii UCB.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: