spot_img
21.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iulie 20, 2024
Altele
  AcasăActualitateS-a stins din viață un gorjean remarcabil care a condus  un cunosct...

  S-a stins din viață un gorjean remarcabil care a condus  un cunosct muzeu din țară

  Vasile Novac, fostul director al Muzeului Golești, s-a sins din viață, la vârsta de 84 ani. Acesta s-a născut în comuna Ciuperceni.

  „Este zi de doliu la Muzeul Golești. Fostul director, domnul Vasile Novac s-a stins din viață, după o suferință de câteva luni.

  Domnul Vasile Novac a fost directorul sub a cărui conducere s-a construit Muzeul Viticulturii și Pomiculturii de la Golești, profesionistul exemplar și etnograful neobosit care a  creat o identitate și o viziune pentru această instituție.

  S-a născut pe 9 martie 1938, în comuna Ciuperceni, județul Gorj. Educația primară și liceală a făcut-o în județul natal, iar studiile superioare la București la Facultatea de Istorie, unde și-a luat doctoratul în 1979.

  Timp de șase ani a predat istoria la liceul din Baia de Aramă, apoi s-a transferat în județul Argeș, devenind muzeograf și, din 15 februarie 1969, director al Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești. A coordonat activitatea acestui muzeu timp de 21 de ani“, este mesajul postat pe pagina de Facebook de Muzeu, Golești.

   

  Cercetător științific al Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”

   

  De asemenea, Vasile Novac a ocupat funcțiile de consilier teritorial al Inspectoratului pentru Cultură al Județului Argeș, cercetător științific al Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din București, cercetător științific al Muzeului Județean Argeș și profesor al Universității din Pitești.

  „Domnul profesor și director Vasile Novac a fost un cercetător neobosit al tradițiilor și obiceiurilor, al arhitecturii noastre tradiționale străbătând nu doar județul Argeș, ci întreaga țară în căutare de comori etnografice care astăzi fac parte din patrimoniul muzeului. Peste 100 de construcții tradiționale au fost transferate în cadrul Muzeului Golești în timpul directoratului său. A căutat în arhive informații istorice noi, aducând contribuții importante la cunoașterea istoriei familiei Golescu.

  Viața sa a fost dedicată istoriei, etnografiei și educației! Muzeul Golești îi va duce mai departe moștenirea“, au mai transmis reprezentanții Muzeului Golești.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!