spot_img
3.5 C
Târgu Jiu
luni, decembrie 11, 2023
Altele
  AcasăActualitateȘcoala Națională Salvamont își așteaptă cursanții în munții Bucegi

  Școala Națională Salvamont își așteaptă cursanții în munții Bucegi

  salvamont gorjÎn perioada 20 februarie – 9 martie, la Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina din Munții Bucegi se vor desfășura cursurile Școlii Naționale Salvamont, începători și avansați și sesiunea de iarnă a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan organizate de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională și, prin Legea 200/2004, singura instituție abilitată pentru pregătirea, atestarea și re-atestarea salvatorilor montani în România.

  În această etapă de pregătire sunt înscriși 40 de candidați din Arad, Argeș, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Mărgău, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Vrancea, Vâlcea, Zărnești. Conducerea Școlii este asigurată de către Pivodă Ioan și Resiga George cursurile fiind susținute de un corp de 6 instructori salvamont și un medic formator. Cursanții care vor absolvi vor primi certificarea legală că pot profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 30-35 de salvatori montani. Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențele profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană. „Școala de salvare montană din România este una dintre cele mai bine cotate a nivel european, programa de pregătire este adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor doua mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA — Comitetul Internațional de salvare Alpină și FIPS — Federația Internațională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră”, a spus președintele Sabin Cornoiu, de la Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România.

  Intervenții prompte

  Anul trecut, salvatorii montani din cadrul celor 38 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România , au fost solicitați să intervină la 5.887 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 6.692 de persoane. Dintre aceste acțiuni un număr de 2.197 de intervenții au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 3.690 acțiuni înregistrându-se în zona alpină, 1.670 de cazuri fiind predate serviciilor de Ambulanță sau SMURD, terestre sau aero, pentru transport către unitățile medicale specializate. „De asemenea, au fost realizate peste 43.200 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană”, a spus președintele prof. Sabin Cornoiu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: