spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateSe pregătește o nouă contestație pentru investiția hidroenergetică din Defileul Jiului

    Se pregătește o nouă contestație pentru investiția hidroenergetică din Defileul Jiului

    Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, se așteaptă ca organizațiile de mediu să conteste din nou autorizația care urmează să fie emisă sau documentele eliberate în vederea obținerii acesteia pentru finalizarea investițiilor hidroenergetice de pe Defileul Jiului. Hidrocentralele de la Dumitra și Bumbești Jiu sunt construite în proporție de 90%, dar lucrările au fost blocate din cauză că o organizație de mediu a atacat în instanța de judecată autorizația de mediu emisă pentru realizarea investiției și aceasta a fost anulată.

    „Consiliul Județean Gorj a emis documentele necesare autorizării, așa cum a dispus instanța de judecată în urmă cu doi ani de zile după anularea autorizației principale de construcție. Consiliul Județeana emis documentele solicitate de Hidroelectrica.

    Tot ce s-a cerut de către Hidroelectrica a fost emis. Procesul de obținerea a unei noi autorizații de mediu este în curs de realizare, dar, din păcate, din nou un ONG de mediu a cerut Consiliului Județean Gorj temeiul legal și documentele care au stat la baza emiterii certificatului de urbanism în luna august a anului trecut. Nu mise pare firesc și corect. Ca autoritate publică locală, am respectat toată legislația în vigoare la această dată. Nu ne permitem să emitem un certificat de urbanism sau orice alt document fără a respecta legislația“, a spus Cosmin Popescu, la o emisiune de la postul 1 Plus Tv.

     

    „Interesele cui le reprezintă aceste organizații?“

     

    Președintele Consiliului Județean Gorj a precizat că fiecare investiție în domeniul energetic este importantă pentru asigurarea independenței energetice: „Statul român prin mecanismele jurisdicționale trebuie să intervină. Am vorbit de necesitatea unei independenței de energetice, dar cum să facem acest lucru dacă pe zona de apă nu putem să realizăm investițiile propuse, pe zona de nucleară există probleme, pe resursa de cărbune decizia este luată de a se închide? Cum putem să fim independenți dacă fiecare idee de investiție sau care se află în curs este contestată. Nu doar județul Gorj este în această situație. Investițiile din sectorul energetic sunt contestate sau vor fi contestate în perioada următoare. Interesele cui le reprezintă aceste organizații?

    Fiecare Megawatt va conta pentru piața energetic. 60 de Megawați de pe Defileul Jiului vor conta foarte mult“.

    Aproximativ 180 de milioane de euro s-a investit în hidrocentralele de pe Defileul Jiului. Investiția a fost blocată după ce zona a devenit parc natural.

     

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    1. E parc național, nu parc natural. In parcul national regimul de protectie este mult mai strict, nu ai voie sa muti o piatra, ce sa mai vorbim de secat un rau.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: