spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
miercuri, iulie 24, 2024
Altele
  AcasăActualitateȘezătoare ca pe vremuri în comuna lui Brâncuși

  Șezătoare ca pe vremuri în comuna lui Brâncuși

  Zeci de localnici din comuna Peștișani au recreat, în weekend-ul trecut, atmosfera de odinioară de la șezătoare. Aceștia au participat la un proiect inedit, prin care se încearcă salvarea meșterilor populari.

  „Bunicile și-au amintit cum participau alături de mamele lor sau chiar de bunici la astfel de întâlniri, pe vremea când televizorul nu exista sau avea program limitat. Oamenii au venit îmbrăcați în costum popular și au fost însoțiți de copii sau nepoți. Femeile le-au arătat fetelor mai tinere cum se țese la război, cum se coase o cămașă tradițională sau o față de masă, iar bărbații au povestit ce alte meșteșuguri practicau odată. Cele mai multe dintre localnicele prezente la întâlnire au purtat cămăși vechi de peste 100 de ani. Fiecare și-a prezentat cămașa, modelul cusut și a povestit de unde a moștenit-o“, au transmis reprezentanții Primăriei Peștișani.

  „Sunt tinere care vor să învețe”

  Femeile au dezvăluit secretele meșteșugurilor ce riscă să fie uitate. „Trebuie neapărat învăţate. Tradiţia asta trebuie menţinută. Nu se poate. Dacă pierdem tradiţia, pierdem tot traiul, toată viaţa. Eu am două nepoate și le învăț, le îmbrac în haine populare, să ducă ele mai departe tradiția. Arăt oricui vrea să vadă. Cine vrea să învețe, eu îi arăt cu drag. Încerc să predau mai departe, e greu, dar să știți că totuși mai sunt tinere care vor să învețe”, a mărturisit Maria Stoichin-țesătoare de-a locului din satul Frâncești, una dintre localnicele care au participat la eveniment.

  Localnicii din Peștișani își doresc ca tradițiile și valorile populare să fie păstrate și transmise tinerelor generații. La întâlnire a participat și primarul comunei Peștișani, Cosmin Pigui, care a mărturisit că e pentru prima dată când e la un eveniment cu caracter tradițional. Acesta a mai adăugat că a observat după prima ediție a festivalului „RomânIA Autentică“, desfășurat în 2016 la Hobița, că tot mai multe gorjence au început să iubească și să poarte portul popular și în viața de zi cu zi: „Am văzut că femeile au început să poarte ia și la servici, la evenimente de familie, pe stradă…nu numai la festivaluri, au început să o poarte zi de zi. Mă bucur că azi, prin intermediul proiectului –Memoria, instrument esențial, la Peștișani, generațiile tinere descoperă cu adevărat ce se află în lada de zestre din casa lor”.

  Proiectul este elaborat de Camelia Moise

  Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului „Memoria, instrument esențial”, proiect elaborat de Camelia Moise- regizor de film, antropolog, manager de proiecte culturale, producător de film și televiziune, care a poposit și în alte zone din Oltenia, Bucovina, Maramureș sau munții Apuseni, pentru a culege practici și obiceiuri tradiționale care, conservate audio-vizual, să servească apoi ca referință pentru vizitatorii muzeelor etnografice și de artă populară, dar si pentru managerii traseelor turistice culturale, studenti si cercetatori în domeniul turismului cultural si ai altor domenii conexe.

  „Proiectul «Memoria, instrument esențial»  și-a propus să ridice nivelul de conștientizare al publicului român, cu precădere cel tânăr, asupra valorii și însemnătății patrimoniului cultural imaterial, să încurajeze cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural imaterial român integrat în marea cultură europeană, pentru a se consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun, folosind instrumente digitale, preferate de noua generație, care este mai puțin expusă la acest tip de informație.

  Proiectul “MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL” susține promovarea patrimoniului cultural imaterial, poate crea noi instrumente de cercetare și conservare a acestui patrimoniu, dar și o bază de date relevantă pentru viitorii cercetători din domeniile etnografie, folclor, antropologie, sociologie, la care vor avea liber acces toți cei interesați. Aceasta este o inițiativă de digitalizare și de promovare a patrimoniului cultural imaterial“, se arată într-un comunicatul de presă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!