spot_img
24 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iulie 20, 2024
Altele
  AcasăActualitateSingurul olar din Piața Centrală Târgu Jiu, nevoit să-și închidă taraba

  Singurul olar din Piața Centrală Târgu Jiu, nevoit să-și închidă taraba

  Singurul olar ce vinde obiecte de lut, făurite de mâinile sale, în Piața Centrală din Târgu Jiu, a fost alungat de ploaie, joi, renunțând să-și mai expună marfa. După ce au fost scoși de sub cupola modernă a pieței și mutați cu taraba sub cerul liber, Ion Rătezeană și soția lui se gândesc să renunțe de tot.

  În târgurile meșterilor populari, Ion Rătezeanu reprezintă cu cinste Gorjul, ducând mai departe ceramica din vatra de olărit Găleșoaia – sat dispărut în urma lucrărilor miniere

  Dacă în târgurile naționale și internaționale ale meșterilor populari Ion Rătezeanu reprezintă cu cinste vatra de olărit Găleșoaia, specifică Gorjului, la el în județ vinde cu greu câteva vase de lut, așa că masa din Piața Centrală e esențială pentru familia lui. La rândul lor, oamenii care păstrează tradiția vin, de ani de zile, înainte de sărbători, să cumpere de la el străchini, căni și alte vase, pe care le folosesc să gătească sau dea de pomană, la parastase. Olarul spune, însă, că nu poate vinde în ploaie, după ce administrația pieței l-a mutat din locul unde vindea de ani de zile.

  „Eu stau pe roată, toată ziua, să fac la oale, iar nevastă-mea stă-n piață cu ele, că vinde, că nu vinde. Stătea-n căldură, vara, stătea-n frig, iarna, da’ acum, de când ne-au scos de sub cupolă, n-are cum să mai stea. Azi se duse și se-ntoarse, nu mai deschise deloc taraba, că plouă. Plătim și noi taxa, de ce unii stau sub cupolă și noi nu mai avem voie? Ni s-a spus că numai cei cu legume și fructe mai au voie sub cupolă, nici nu ne-au lăsat să participăm la licitație. S-a dus unul dintre noi, cel cu mături, sub cupolă (că suntem patru cu mesele-n ploaie), pe el l-au lăsat. S-a auzit că ne fac și nouă ceva deasupra, da’ de ce ne-au scos în ploaie? Dacă fac, trebuiau să facă înainte.”

  În aceeași situație se află și oamenii care vând mături, lumânări și ciorapi de lână, pentru toți, fiind puse patru mese sub cerul liber, lângă hala de carne, o dată cu reorganizarea pieței.

  Ce spune Administrația Pieței

  Societatea care administrează piețele din Târgu Jiu, Edilitara Public SA, aflată în subordonea Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu, a răspuns la solicitarea noastră de informații, precizând că măsura de separare a produselor alimentare de cele nealimentare este definitivă, dar se va analiza situația, pentru a se găsi o soluție acceptată de ambele părți.

  „Celor 4 comercianți le-a fost pus la dispoziție un spațiu în proximitatea zonei unde sunt amplasate mesele din Piața Centrală. Cele aprox. 180 de mese de sub cupola din Piața Centrală sunt destinate comerțului de produse agro-alimentare. Deoarece aceștia au venit cu solicitarea de a comercializa altfel de produse, pentru a-i putea sprijini, au fost amplasate 4 mese în afara cupolei, pe care aceștia le pot ocupa. Astăzi, din cauza vremii nefavorabile, unul dintre comercianți a solicitat aprobarea personalului administrativ din Piața Centrală, pentru a-și putea monta o umbrelă, iar persoana responsabilă și-a dat acordul. Legat de o eventuală promisiune, cum că pe viitor spațiul respectiv va fi amenajat și va fi montată o cupolă, aceste discuții nu au avut loc cu niciunul din reprezentații societății. Tot astăzi, un comerciant a solicitat o masă sub cupola centrală, încercând printre altele să comercializeze produse textile și mături. În momentul în care personalul responsabil a constatat acest lucru, i-a fost atrasă atenția persoanei respective, iar produsele respective nu au mai fost propuse spre vânzare la masa respectivă.” a transmis Lucian Budulan, purtătorul de cuvânt al Edilitara Public SA.

  Legat expres de Ion Rătezeanu, singurul olar din Gorj care mai lucrează și vinde ceramica gorjenească de Găleșoaia – sat de olari dispărut din cauza lucrărilor miniere – am primit următorul răspuns: „Aici discutăm despre o singură persoană, în realitate situația fiind aceeași pentru mai mulți comercianți de produse non-alimentare. Înțelegem importanța comercializării și promovării produselor realizare de meșterii populari, tocmai de aceea vom analiza situația și vom căuta o soluție mulțumitoare pentru ambele părți” a mai transmis Lucian Budulan.

  Zona acoperită a Pieței Centrale din Târgu Jiu, rezervată produselor agro-alimentare

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!