spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateTânără de etnie romă din Rovinari, studentă la Conservator

    Tânără de etnie romă din Rovinari, studentă la Conservator

    Alina Parnescu, în vârstă de 22 de ani, din Rovinari, este studentă în anul III la Conservatorul din București. Cu toate că a crescut cu muzica lăutărească și și-a început cariera cu muzica populară, Alina s-a îndreptat, până la urmă, către muzica clasică. Tânăra de etnie romă urmează Facultatea de Pedagogie Muzicală în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

    Alina spune că muzica este rațiunea ei de a fi, iar scena este locul unde simte că trăiește cu adevărat. Primii care i-au îndrumat pașii în cariera muzicală au fost bunicii ei: „Mamaie și tataie au fost cei care m-au îndemnat să cânt, dar sincer mi-a plăcut și mie. Simțeam o chemare din suflet către muzica populară. Știu că mai am multe de învățat, iar drumul spre performanță nu se va opri niciodată. Mama, cei doi bunici și patru unchi au făcut tot posibilul să nu simt că din viața mea lipsește ceva sau cineva. Ei sunt mândri de mine. La noi în casă întotdeauna a fost o atmosferă plăcută, iar muzica ne-a adus pe toți aproape unul de celălalt. M-am simțit extraordinar în acest mediu și pot spune că altceva în viață nu mi-aș mai dori. De fapt, atunci când ai muzica în inimă, ai totul“, mărturisește tânăra pentru „Weekend Adevărul“.

    A urmat cursurile Palatului Copiilor

    De la lecțiile oferite de către bunici, Alina Parnescu a urmat cursurile de la Palatul Copiilor Târgu Jiu: „Am crescut într-o atmosferă muzicală, însă drept să vă spun, acasă, la Rovinari, n-am ascultat Bach. Am crescut cu folclor, cu muzica lăutărească și cu glasurile lui mamaie și al lui tataie, care mi-au fost carte de căpătâi. Mai apoi, am mers la Clubul Copiilor, unde am întâlnit-o pe doamna Emilia Drăgotoiu-Nanu, sub a cărei atentă îndrumare am urcat prima dată pe scenă. Dumneaei mi-a șlefuit talentul, m-a învățat să simt, să înțeleg și să transmit ce cânt.
    Eu cânt folclor, muzică populară, muzică lăutărească folclorizată și tot ce îmi place și tot ce pot simți. Am ocolit puțin calea spre muzica teoretică, pentru că, în lumea de unde vin eu, muzica pe care o auzisem și cu care trăisem nu își avea esența în partitură. Dar curiozitatea și dorința care mereu m-au obligat să îmi depășesc limitele m-au făcut să dau admiterea la Conservator. Eu, până în august 2019, cântam empiric, grație genei, cu siguranță, grație etniei, însă cu ajutorul domnului profesor Florin Berculescu am reușit să deprind într-un timp relativ scurt destule cunoștințe muzicale teoretice, cât să nu mă izbesc prea tare de viziunea pe care eu nu o cunoșteam asupra muzicii“, a spus pentru adevarul.ro.

    „Mi-a fost frică de faptul că nu voi fi evaluată la adevărata mea valoare“

    Alina Parnescu susține că au fost momente când a fost ținta mai multor răutăți, pentru că era de etnie romă: „Nu mi-a fost rușine niciodată cu etnia din care fac parte, cât frică. Mi-a fost frică de faptul că nu voi fi evaluată la adevărata mea valoare, ci doar după preconcepțiile malițioase. Acest lucru mi-a dat mereu de gândit. Cu timpul, am învățat să mă relaxez, pentru că am căpătat experiență și mi-am dat seama că doar prin ceea ce sunt și prin realizările mele pot demonstra celor de lângă mine că se înșală. Cred că nu este dificil deloc să inspiri, să schimbi mentalități. Lumina vine din oameni, din interiorul lor, nu din culoarea pielii“.
    Tânăra a obținut numeroase premii, printre acestea numărându-se premiul I la Festivalul „Pe fir de baladă“ și premiul I la Festivalul „Cununa petrolului“ din Moreni.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: