spot_img
24.8 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
  AcasăActualitateTot mai mulți gorjeni se tratează „după ureche“

  Tot mai mulți gorjeni se tratează „după ureche“


  Tot mai mulți pacienți preferă să se trateze singuri, acasă, fără să apeleze la ajutorul unui medic. Pentru că își administrează tratamente greșite, starea multor bolnavi ajunge să se agraveze.

  Potrivit medicilor, automedicația este departe de a fi o practică sigură și este un fenomen global. „Utilizarea exagerată și irațională a antibioticelor fără recomandare medicală poate rezulta într-o probabilitate mai mare de terapie incorectă și necorespunzătoare, diagnosticare incorectă, întârzieri ale tratamentului corespunzător, rezistența la patogeni și morbiditate crescută.

  Automedicația este, de cele mai multe ori, soluția aleasă de o persoană ipohondră, spun sociologii. Teama de boală duce la alegerea eliminării simptomelor cu ajutorul medicamentelor obținute fără prescripție medicală. Pe termen lung, acest comportament are riscuri și implicații majore.

  De cele mai multe ori, automedicația implică și autodiagnosticarea. Acesta este cel mai periculos aspect al tratamentului fără consult medical. Multe afecțiuni se manifestă asemănător și, de multe ori, o banală răceală se poate manifesta ca o infecție puternică, sau invers“, a spus Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie de la Cabinetul planificare familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

  „Tulpini de bacterii rezistente la medicamente“

  Riscurile cauzate de utilizarea iresponsabilă a medicamentelor sunt, de asemenea, îngrijorătoare datorită implicațiilor asupra sănătății. „Consumul abuziv de antibiotice a creat o varietate de tulpini de bacterii rezistente la medicamente. Acest lucru reprezintă un risc mai mare pentru sănătate decât majoritatea dintre noi pot să înțeleagă, deoarece o pandemie globală rezultată dintr-o tulpină bacteriană rezistentă la medicamente ar putea deveni dezastruoasă“, a mai precizat medicul Cristina Cornoiu.

  „Orice pacient care are o îngrijorare cu starea sa de sănătate să se prezinte la medicul specialist“

  Doctorul Cristina Căliman, medic primar neurolog la Secția Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, a afirmat că, de-a lungul carierei sale, a tratat mulți pacienți cu afecțiuni grave, care, înainte de a se prezenta la medic, s-au tratat „după ureche”: „Într-o carieră de neurolog de peste un deceniu, am avut mulți pacienți care s-au tratat în acest fel. Din păcate, căutarea pe Google a simptomelor și autodiagnosticarea poate să ducă la erori, fie în sensul întârzierii unui diagnostic corect și al agravării evoluției, fie în sensul exagerării diagnosticului, iar pacientul se sperie inutil, trăiește o stare de anxietatea, iar în final se dovedește că este o falsă alarmă. Recomandăm ca orice pacient care are o îngrijorare cu starea sa de sănătate să se prezinte la medicul specialist“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: