Autoritățile locale au inițiat un proiect pentru construirea unui nou pod peste râul Jiu, în Defileul Jiului, cu scopul de a facilita accesul către Mănăstirea Vișina, situată în județul Gorj. Aceasta se află la intrarea în Defileul Jiului, în apropierea orașului Bumbești-Jiu. În acest sens, au fost depuse documentațiile necesare pentru evaluarea impactului asupra mediului, etapă premergătoare demarării lucrărilor.
În prezent, accesul se realizează printr-un pod existent din beton, care prezintă o stare avansată de degradare. Dimensiunile reduse și structura sa nu mai corespund normelor actuale de siguranță. Podul este utilizat atât de vizitatorii mănăstirii, cât și pentru aprovizionarea acesteia. De asemenea, în proximitate se află o unitate de cazare și alimentație publică frecventată de turiști, iar mulți dintre aceștia utilizează podul pentru a ajunge la mănăstire și la biserica aferentă.
Sute de ani de existență
Mănăstirea Vișina, aflată la ieșirea din defileul Jiului, pe șoseaua ce leagă orașul Târgu-Jiu de Petroșani – la 14 kilometri de Târgu-Jiu – este o mănăstire cu obște de călugări, purtând hramul Sfânta Treime. Un document emis de domnitorul Neagoe Basarab, în 14 decembrie 1514, pomenește pe primul egumen cunoscut al mănăstirii – egumenul Grigorie. La data de 22 aprilie 1519 (7027), domnitorul Neagoe Vodă, printr-un hrisov din Pitești confirmă acestei mănăstiri de la Vișina stăpânire peste jumătate din moșia Baiului, Porcenii de la gura Jiului. De la vechea mănăstire nu s-au păstrat urme ale chiliilor sau ale zidurilor de incintă, apele Jiului distrugând eventualele ruine de pe latura estică, prin măcinarea treptată a malului. Astăzi mai pot fi văzute doar ruinele bisericii principale. „Cu mila lui Dumnezeu, Io Basarab Voevod și Domn a toată țara Ungro Valahiei, fiul marelui Basarab Voevod dă Domnia Mea această poruncă a Domniei Mele sfintei mănăstiri de la Vișina, hramul sfintei și de viață începătoarei Treimi, de o ființă și nedespărțită, și egumenului Eftimie și tuturor celor în Hristos frați, cari viețuiesc în acest sfânt loc ca să le fie în Porceni, ce sânt la gura Jiului, jumătate din partea lui Baiul, veri cât este moșie a lui, însă din toată moșia jumătate, pentru că a venit Baiul înaintea Domniei Mele și a adăogat (dăruit) aceasta mai sus zisă moșie ca să fie întărire, sfintei mănăstiri și fraților cari viețuiesc în acest sfânt loc, ca să le fie spre hrană, iar lui spre vecinica pomenire în veci.”, conform documentului.
Actul de hotărâre a reconstituirii Mănăstirii Vișina a fost încheiat la data de 19 octombrie 1994, în prezența academicianului doctor Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. Prin hotărârea nr. 7538 a Sfântului Sinod, adresa nr. 2708/1994 – s-a reînființat Mănăstirea Vișina, păstrându-se hramul inițial. Sfânta mănăstire are hramul „Sfânta Treime”.