spot_img
12.1 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăActualitateVor înnopta pe Dealul Muierii, la festivalul cu același nume

  Vor înnopta pe Dealul Muierii, la festivalul cu același nume

  Festivalul Cultural „Dealul Muierii” va debuta mâine, 21 iunie, în comuna Polovragi, în sala Căminului Cultural. Acesta se află la prima ediție și are o activitate inedită, aceea de refacere a drumul femeilor ce i-au alungat pe turci, potrivit legendei, de la care vine numele dealului.

  „Festivalul cultural Dealul Muierii va fi organizat în fiecare an în perioada 21 – 26 iunie, anul acesta fiind realizată prima ediție. Brandul Dealul Muierii pune în valoare o legendă din trecut, când femeile, care erau ascunse de teama turcilor în Peștera Polovragi, Peștera Frumoasa de pe Valea Cernei din Vaideeni și Peștera Muierii din Baia de Fier și care nu mai aveau cu ce se hrăni și începuseră să se îmbolnăvească și să moară, au ieșit din peșteri și au plecat pe Dealul Muierii către Garnizoanele turcilor stabilite pe Cetățile dacice de la Alunu și Grădiștea. În drum spre Garnizoanele respective, li s-au alăturat și alte femei, ajungând peste 3000, acestea fugărindu-i pe turcii stabiliți la Alunu și Grădiștea, până i-au scos din țară“, se arată într-un comunicat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

  „Seri culturale cu foc de tabără“

  Coregraful Andreea David, reprezentantul  Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj este printre organizatorii acestui eveniment, iar fetele din cadrul Ansamblului Folcloric „Cheile Oltețului” din Polovragi participă la drumul care se va face din Baia de Fier și Polovragi în satul Cruci din comuna Goiești, județul Dolj.

  „Cele 43 de tinere vor înnopta în locații aflate pe Dealul Muierii,  în satul Ruget din Roșia de Amaradia, Fântâna Rece din Bustuchin, satul  Obârșia din comuna Dănciulești și Cabana Balaci din Farcaș, vor fi organizate seri culturale cu foc de tabără unde vor fi puse în valoare povești ale locului, tradiția și folclorul specific și gastronomia locală.

  Prin punerea în valoare a legendei se dorește crearea unei destinații turistice prin asocierea celor 24 de comune, dezvoltarea unui brand local și dezvoltarea turistică a zonei. Festivalul se va încheia cu un spectacol de muzică populară“, se mai arată în comunicatul de presă al CJCPCT Gorj.

  Manifestarea este organizată de Cluster Bio Oltenia în parteneriat cu Consiliile Județene din Dolj, Gorj și Vâlcea și comunele Goiești, Murgași, Melinești, Farcași și Talpași din Dolj, Ghioroiu, Zătreni, Sinești, Livezi, Alunu, Grădiștea, Mateești, Slătioara și Vaideeni din Vâlcea, Dănciulesti, Stejari, Logrești, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Prigoria, Bumbești Pițic, Alimpești, Baia de Fier și Polovragi din Gorj, Asociația Rosslyn din Craiova, precum și Comunitatea Proud To Be Roumanian.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: