spot_img
26.8 C
Târgu Jiu
miercuri, septembrie 27, 2023
Altele
  AcasăAdministratieBaia de Fier - o comună șantier pentru dezvoltarea infrastructurii turistice

  Baia de Fier – o comună șantier pentru dezvoltarea infrastructurii turistice

  Existenţa unui patrimoniu turistic valoros (atracţiile turistice din Baia de Fier sunt foarte variate, începând de la formele de relief reprezentate de zonele alpine – Munţii Parâng, creste spectaculoase, Transalpina, domeniile schiabile de la Rânca, continuând cu peşterile – Muierilor, Iedului, Corbului, Pârcălabului, cheile Galbenului, fenomenul Carstic Șura Haiducilor şi bisericile din lemn) nu conduce automat la manifestarea unui turism profitabil în această localitate, decât în măsura în care acesta este însoţit de servicii corespunzătoare și accesibile turiştilor. Astfel, Primăria Baia de Fier derulează în acest moment cea mai amplă investiție din județul Gorj, în vederea creșterii atractivității stațiunii turistice cu același nume.

  Facilități 

  Pentru a oferi turiștilor posibilitatea creșterii duratei sejurului petrecut aici, Primăria Baia de Fier este aproape gata de finalizarea celui mai important proiect de dezvoltare a infrastructurii turistice și de agrement din zona Gorjului. Astfel, începând cu 2024, turiștii sosiți la Baia de Fier, dar și localnicii, se vor putea bucura de un traseu pentru cicloturism de 7,7 km, alei pietonale 7,7 km, zonă de parc-spațiu verde amenajat: 30.738 mp, zonă de recreere, popasuri, agrement în suprafață de 2714,5 mp, loc de joacă/fitness, pista pumptrack, bordeie pentru meșterii populari, scenă demontabilă pentru organizarea unor evenimente de amploare, rețea de internet WIFI etc.

  Lucrări în desfășurare

  Lucrările se derulează acum în zona Peșterii Muierilor în cadrul Proiectului „DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII TURISTICE ȘI DE AGREMENT ÎN STAȚIUNEA BAIA DE FIER, JUDEȚUL GORJ”, un proiect unde comuna Baia de Fier a obținut finanțare europeană prin programul POR 2014-2020, a cărui valoare este de 22.558.332,27 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.908.111,18 lei.

  Caracteristici

  Astfel conform proiectului aprobat de ADR SV Oltenia caracteristicile construcțiilor propuse prin această investiție sunt:

  „a. Traseu cicloturistic

  Traseu format dintr-o pistă de bicilete și trotuar pietonal amplasat în zona de acostament a drumurilor DC 35 si DJ 675C, DS 4, zona care se află în proprietatea Comunei Baia de Fier ca domeniu public sau privat. De asemenea, pe traseu, în zonele limitrofe părții carosabile, la o distanță de aproximativ 500 m unul de altul, se vor amplasa popasuri sub forma unor copertine cu structură metalică, unde se pot parca temporar bicicletele. Traseul are ca punct de plecare zona Peștera Muierilor, traseul este o buclă închisă, astfel că turiștii vor ajunge cu bicicletele înapoi la centrul de închiriere unde pot fi predate.

  b. Zona de scuar/parc gradină

  La zona de ieșire din Peștera Muierilor, spațiul verde se va reconfigura în ideea de a realiza o zonă cu mai multe facilități pentru turiștii care vin să viziteze peștera. În acest sens, se vor realiza terasamente înierbate cu vegetație puțin înaltă, decorativă, cu ziduri de sprijin pentru modelarea în plan orizontal a terenului. Se vor realiza trotuare gazonate pe un suport cu geomembrane, care să permită drenarea apei pluviale.

  Prin proiect, în zona de ieșire s-a propus o remodelare a terenului prin terasamente și realizarea unui amfiteatru cu gradene și trepte din pământ și covor gazonat, fixat cu parapet din granit și geomembrane.

  în planul superior al terenului din zona de ieșire din peșteră se vor construi bordeie îngropate în panta versantului, cu o zonă de pridvor, zona propusă pentru promovarea activităților meșteșugărești tradiţionale, sub forma unor ateliere. Aceste activități sunt propuse pentru copii și adulți. Tot în această zonă s-a propus și o zonă de loc de joacă pentru copii cu echipamente și ansambluri specifice: balansoare, tobogan, aparate fitness, ansamblu cetate.

  c. Va mai fi o pista pumptrack – circuit sportiv sub forma unei construcții demontabile, care poate fi asamblată în diverse forme și amplasată în funcție de natura terenului. Circuitul este propus pentru copii/adulți care practică sporturi alternative: skateboarding, BMX-style, patinaj cu role. În zona de intrare este propusă şi amenajarea de trotuare, spații verzi și jardiniere decorative.

  d. Dotări independente – Sunt acele dotări care vor deservi zona de amfiteatru și popasurile pentru biciclete: scena mobilă cu structura metalică autoportantă demontabilă, propusă pentru desfășurarea unor evenimente și spectacole în aer liber. Rețeaua de curenți slabi (supraveghere video, Wi Fi) cu centru de comandă în structura tip container – centrul de închiriat biciclete.”, conform Primăriei Baia de Fier.

  Toate lucrările sunt în plină desfășurare, finalizarea acestora fiind prevăzută pentru sfârșitul acestui an.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: