spot_img
30.4 C
Târgu Jiu
luni, iulie 15, 2024
Altele
  AcasăAdministratieGORJ: Șapte infracţiuni de fraudă electorală, depistate de polițiști

  GORJ: Șapte infracţiuni de fraudă electorală, depistate de polițiști

  Centrul de Comunicare Județean Gorj informează că de la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral. Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. Au avut loc șapte posibile infracțiuni.

  „De la începutul procesului de vot au fost întocmite dosare penale pentru șapte posibile infracțiuni (fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, împiedicarea exercitării drepturilor electorale și abuz în serviciu, tentativă la infracțiunea de vot multiplu, fraudă la vot – vot fără drept,coruperea alegătorilor) și au fost luate măsuri pentru aplicarea a zece sancțiuni contravenționale (pentru continuarea campaniei electorale, fotografierea buletinului de vot, neîndepăratrea materialelor de propangandă și apelarea abuzivă la numărul unic de urgență 112).

  Precizăm faptul că mai multe sesizări sunt în curs de verificare.

  Exemple:

  La data de 9 iunie a.c., polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apelul 112 de către un cetățean, cu privire la faptul că nu au fost îndepărtate panourile electorale din proximitatea secțiilor de votare 237 Frătești-Lelești și 238 Rasovița-Lelești.
  În cauză, polițiștii au efectuat verificări în vederea clarificării situației și dispunerea de măsuri în consecință, pentru nerespectarea art. 108, lit. i din Legea 115/2005 (privind îndepărtarea materialelor de propagandă electorală din și de pe clădirea sediului secției de votare).

  În data de 9 iunie 2024, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost sesizați prin apel 112 de către un cetățean cu privire la faptul un bărbat, în vârstă de 48 de ani, din comuna Telești, sat Buduhala, a solicitat, în fals, urna mobilă la domiciliul bunicii sale, în vârstă de 89 de ani, din aceeași localitate, în numele și fără acordul acesteia și a votat în locul ei.

  În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

  În cursul zilei de 9 iunie 2024, polițiști din cadrul Poliției Orașului Tismana au fost sesizați de către președintele secției de votare nr. 259, cu sediul în Școala Gimnazială Padeș, cu privire la faptul că pe un grup de mesagerie, a fost distribuită o fotografie ce conține buletinul de vot pentru funcția de primar al comunei Padeș, având aplicată ștampila de vot la poziția numărul 2.

  Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că utilizatorul postului telefonic ar fi o femeie de 48 de ani, din comuna Padeș.

  A fost întocmit procesul verbal de constatare a contravenției pentru încălcarea prevederilor art. 108, lit. o din Legea nr. 115/2015, nerespectarea dispozițiilor art. 90 privind prezența altor persoane în cabina de vot, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot în valoare de 1.000 de lei.

  Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

  O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.” a transmis IPJ Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!