spot_img
3.4 C
Târgu Jiu
vineri, decembrie 1, 2023
Altele
  AcasăCulturaBucătari din Gorj și Vâlcea gătesc la Polovragi

  Bucătari din Gorj și Vâlcea gătesc la Polovragi

  Prima ediție a Simpozionul „Bucătăria tradițională românească”, va avea loc la Polovragi în zilele de 8-9 iulie. Vor găti bucătari din Gorj și Vâlcea.

  „Acest eveniment se adresează atât publicului care vrea să deguste preparatele tradiționale, cât și specialiștilor prezenți pentru a discuta despre preparatele locale din mai multe județe și despre dezvoltarea punctelor gastronomice. Scopul acestui simpozion, desfășurat pentru două zile, 8-9 iulie 2023,  în Poiana Mănăstirii Polovragi, este deschiderea unui nou capitol în cultura gastronomică gorjeană. Ne dorim redescoperirea tradițiilor și aptitudinilor gastronomice, dar și punerea acestui simpozion pe harta gastronomică românească. Sunt așteptați la eveniment directorii Centrelor Județene de Cultură din Dolj, Olt și Vâlcea. Ne-am propus la simpozion să discutăm despre gastronomia românească, despre preparatele care sunt din zona de sub munte, dar și care au rămas de-a lungul timpului rețetele tradiționale în județele invitate“, se arată într-un comunicat de presă al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj.

  La simpozion vor participa bucătari din comunele Baia de Fier, Polovragi, Alimpești, Bumbești Pițic, Crasna, Bengești Ciocadia, Novaci, Mușetești, Alunu, Slătioara și Vaideeni, care vor găti preparate după rețete locale.

  „Puteți degusta preparate după rețete vechi“

  Dorin Teodorescu, președintele Asociației “Turism Oltenia de sub munte” spune că, prin acest eveniment, se încearcă dezvoltarea punctelor gastronomice în zonă. Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că își pot autoriza punctele gastronomice, dar și că sunt susținuți în demersurile lor de către autorități. Teodorescu vrea ca acest eveniment să dezvolte turismul cultural și circuitul gastronomic în zonă.

  Vor fi gătite mâncăruri tradiționale în ȚĂST, iar rețetele locale vor fi incluse într-o carte care va fi editată după acest Simpozion, de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

  Etnologul Pompiliu Ciolacu, managerul CJCPCT Gorj, își dorește ca prima ediție a simpozionului „Bucătăria Tradițională Românească” să se bucure de atenția celor care vin la Polovragi, la acest sfârșit de săptămână. Gastronomia româneasca este un subiect amplu. Drept urmare, etnologul și-a propus  să-l trateze în detaliu cu specificul fiecărui județ invitat: „Puteți degusta preparate după rețete vechi, dar și să participați la dezbateri în cadrul acestui simpozion. Evenimentul se adresează atât publicului larg și curios, cât și specialiștilor.”

  Simpozionul “Bucătăria tradițională românească” este organizat de Asociația „Turism Oltenia de sub munte” în parteneriat cu Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria Comunei Polovragi și Direcția Județeană pentru Cultură Gorj.

  În Poiana Mănăstirii Polovragi turiștii au posibilitatea să îi vadă la lucru până pe 9 iulie și pe cei cinci sculptori veniți la ediția a VI-a a Taberei de Sculptură “Simboluri Dacice în arta lemnului din România”. Închiderea Taberei de Sculptură “Simboluri Dacice în arta lemnului din România” va avea loc duminică, 9 iulie, de la ora 13,30.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: