spot_img
6.7 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăEconomicUn sindicalist din CEO crede că doar protestele mai pot salva Gorjul

    Un sindicalist din CEO crede că doar protestele mai pot salva Gorjul

    Un lider de sindicat din Complexul Energetic Oltenia este de părere că numai protestele mai pot salva compania și economia județului Gorj. Marius Cătălin Berca, sindicalist la UMC Jilț, a declarat că județul nu trebuie să cadă în capcana închiderii grupurilor pe bază de cărbune, fără să fie pus nimic în loc.

    Acest lucru nu va fi fatal doar pentru economia Gorjului, ci și pentru siguranța energetică a țării. Berca a spus că numai protestele locuitorilor județului mai pot salva situația.

    „Nu vin cu soluții, pentru că orice ar face și spune, sarcina lor este să termine cărbunele. Acest lucru va afecta foarte grav economia Gorjului. Lumea nu s-a trezit încă și nu înțelege ce se va întâmpla din punct de vedere economic în județul Gorj. Nu mai avem mult până când vom fi ca în Valea Jiului. Să vedem atunci prețuri la locuințe. Dispariția CEO va echivala cu un dezastru economic. Trebuie ca toată lumea din județ să iasă în stradă și să protesteze. Este vorba de viitorul copiilor noștri. Trebuie continuitate cât se va putea, dar trebuie construite și alternative. Tinerii nu vor avea unde să lucreze, dacă închidem tot ce s-a construit atât de greu în zeci de ani. Vor pleca în număr și mai mare”, a declarat Marius Berca.

    Planul Guvernului

    Recent, a fost adoptată de către Guvern o Ordonanță de Urgență care reglementează programul închiderii carierelor de cărbune din Complexul Energetic Oltenia și a minelor din Valea Jiului, respectiv din Complexul Energetic Hunedoara. În plus, la nivelul Complexului Energetic Oltenia este aprobat de către Comisia Europeană un Plan de restructurare și decarbonizare care propune restructurări masive de personal până în 2026. Astfel, compania ar urma să rămână cu numai 4.400 de salariați până în anul respectiv, dacă Planul de restructurare va fi pus în aplicare.

    Este de amintit că se propun și noi investiții, însă termenul de execuție este unul foarte scurt, adică 2024 pentru parcurile fotovoltaice și 2026 pentru grupurile pe gaze naturale.  Costurile totale de restructurare se ridică la 3,94 de miliarde de euro. Din această sumă, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ și un grant de aproximativ  896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investiții. Contribuția proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, având ca sursă veniturile din vânzările de energie electrică și parteneriatele și creditele atrase de CE Oltenia. Măsurile incluse în Decizie au vizat respectarea criteriilor care stau la baza acordării ajutorului de stat de care compania beneficiază deja și va beneficia până la finalul perioadei de restructurare, adică finalul anului 2026. „Astfel, restabilirea profitabilității la sfârșitul perioadei de restructurare – care este un criteriu esențial într-un ajutor de stat pentru restructurare – a fost îndeplinită prin măsuri de optimizare a capacităților existente și extinderea portofoliului cu includerea proiectelor noi: centralele pe gaze naturale și parcurile fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de cca. 2000 MW. În perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni și 7 Ișalnița vor fi în rezervă de capacitate, iar în perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari și 5 Turceni vor fi în rezervă de capacitate. Funcționarea acestor blocuri va fi dictată de rațiuni legate de securitatea aprovizionării cu energie sau de condițiile de piață.”, conform Complexului Energetic Oltenia.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: