spot_img
2.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, decembrie 9, 2023
Altele
  AcasăEconomicCEO își face filială pe lignit

  CEO își face filială pe lignit

  Mineritul din Gorj va reveni la forma de organizare de dinainte de 2012, data înființării Complexului Energetic Oltenia (CEO). Carierele de lignit vor face parte dintr-o entitate separată, care, doar la nevoie, va furniza combustibil pentru grupurile energetice pe bază de cărbune.

  Acționarii CEO pregătesc un proiect de divizare parțială a companiei, în scopul externalizării activității miniere, care va fi preluată de o filială nouă. Aceasta nu va mai avea legătură cu producția de energie, ci doar cu producția de cărbune(situația fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia). O decizie privind divizarea parțială a CEO și constituirea filialei pe lignit va fi luată în ședința Adunării Generale a Acționarilor CEO din data de 3 august. Un proiect în acest sens este trecut pe ordinea de zi.

  Era în Plan

  Măsura înființării unei filiale pe lignit este prevăzută în Decizia de aprobare a Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Costurile totale de restructurare se ridică la aproape 4 miliarde de euro, iar planul are două componente: înființarea de noi capacități și reducerea celor existente. Astfel, în urma divizării parțiale, CEO va păstra termocentralele, iar carierele miniere vor fi preluate de filială. Toate vor funcționa sub aceeași umbrelă a Complexului Energetic Oltenia. Practic, reducerea activității în minerit nu va influența activitatea Complexului Energetic Oltenia pe celelalte componente. De altfel, din 2026, CEO va rămâne cu numai trei grupuri pe cărbune și 4 cariere miniere, toate în rezervă de capacitate. Adică vor funcționa numai la solicitarea Ministerului Energiei, însă va fi nevoie de o reglementare în acest sens. Ulterior, din 2030 nu vor mai exista cariere miniere și grupuri pe bază de cărbune la CEO.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: