spot_img
20.3 C
Târgu Jiu
marți, iunie 25, 2024
Altele
  AcasăEconomicCEO mai are de cumpărat doar 10% din totalul certificatelor de CO2

  CEO mai are de cumpărat doar 10% din totalul certificatelor de CO2

  Complexul Energetic Oltenia încă nu a finalizat achiziția certificatelor de CO2, în condițiile în care crește din nou prețul acestora. Companiile energetice care utilizează combustibili fosili mai au la dispoziție suficient timp să achiziționeze certificatele de CO2.

  Termenul limită este finalul lunii aprilie 2023 pentru energia electrică produsă în anul 2022. În momentul de față, prețul unui certificat de CO2 se află pe un trend ascendent. Este vorba de 74 de euro. Complexul Energetic Oltenia a reușit să achiziționeze cea mai mare parte a certificatelor de CO2 pentru anul în curs.

  De amintit că societatea a respectat obligațiile de conformare, finalizând achiziționarea certificatelor de CO2 aferente energiei produse în anul 2021. Prețul certificatelor de CO2 a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii ani, înregistrând o creștere de la 4-5 euro în anul 2017, până la peste 90 euro în februarie 2022.

  Pentru achiziția certificatelor aferente anului 2021, peste 188 milioane de euro au fost suportate din fondurile proprii ale companiei. De la stat a fost primit un ajutor de 500 de milioane de euro. Pentru CE Oltenia, ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%.

  „Obligativitatea achiziționării în totalitate a certificatelor de CO2 a apărut după anul 2013, alocările gratuite pentru sectorul energetic fiind sistate. Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior, până la data de 30 aprilie a anului curent, ar fi atras penalități de 100 euro/certificat în plus față de obligativitatea achiziționării acestora. Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2. Până în anul 2020, CE Oltenia nu a primit niciun sprijin financiar din partea statului. În fiecare an, CE Oltenia a respectat termenul prevăzut de legislație pentru conformarea achiziției întregii cantități de certificate de CO2 corespunzătoare energiei produse.”, anunță Complexului Energetic Oltenia.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!