spot_img
27.5 C
Târgu Jiu
duminică, iunie 16, 2024
Altele
  AcasăEconomicCEO pune în funcțiune un grup energetic

  CEO pune în funcțiune un grup energetic

  La nivelul Complexului Energetic Oltenia(CEO) va mai fi pus în funcțiune un grup energetic. La Sucursala Electrocentrale de la Turceni va fi pornit grupul energetic numărul 5. Astfel, se va funcționa cu un grup la Termocentrala Rovinari și unul la Termocentrala Turceni.

  Complexul Energetic Oltenia produce în medie între 500 și 600 de MW. Acesta ar trebui să fie favorizat în piață, după ce una dintre unitățile nucleare de la Cernavodă a fost oprită duminică. Unitatea 1 a Nuclearelectrica va beneficia de lucrări de mentenanță în perioada următoare. Este o oprire programată.

  Consumul, între 4.000 și 5.000 MW

  40.63% Hidro – 1775 MW

  15.59% Nuclear – 681 MW

  14.53% Cărbune – 635 MW

  10.64% Foto – 465 MW

  9.89% Eolian – 432 MW

  7.51% Hidrocarburi – 328 MW

  1.21% Biomasa – 53 MW

  0.00% Instalatii de stocare – 0 MW

  Noi contracte încheiate cu beneficiarii

  Este de precizat că, la jumătatea acestei luni, Complexul Energetic Oltenia a vândut opt pachete de energie electrică bandă, toate cu livrare fizică în luna iunie, cinci pentru energie la o putere de 5 MW și trei pentru 10 MW. Producătorul de energie din Oltenia a scos energia electrică la vânzare la un preț de 335 de lei/MWh, preț care ar putea fi considerat mic. CEO a vândut fiecare pachet scos la vânzare, la prețuri cuprinse între 370 și 396 de lei/MWh, pe fondul unei concurențe destul de mari venită din partea cumpărătorilor. Prețurile au fost mai mari, pe unitate, pentru pachetele de energie la o putere de 10 MW.

  Cei care au cumpărat au fost PPC Energie, Energy Distribiution Services, Getica 98, Next Energy, Renovatio, dar și distribuitorul DEER, parte a grupului Electrica. CE Oltenia are operaționale patru grupuri de 330 MW la Rovinari și Turceni, iar un grup este în rezervă tehnică, putând fi pornit doar în anumite condiții la dispoziția Ministerului Energiei. În perioada următoare va fi reglementată reverva de capacitate, un mecanism în baza căruia Complexul Energetic Oltenia va primi sume de bani pentru a pregăti permanent grupurile enegetice, astfel încât să le poată reporni în cazul în care va fi nevoie de energie în Sistemul Energetic Național.

  Nu numai termocentralele vor trebui să fie menținute în parametri și verificate periodic, ci și la nivelul carierelor miniere vor trebui să fie activități pregătitoare, astfel încât să poată fi livrate cantitățile necesare de cărbune pentru grupurile energetice de la Rovinari și Turceni, în special după 1 ianuarie 2026, când toate sunt programate să intre în rezervă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!